to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 01.07.2020

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη μη καταβολή υποτροφιών σε φοιτητές

Τη μη καταβολή υποτροφιών σε φοιτητές που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση με το ΙΚΥ, φέρνει στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ


«Τον αποκλεισμό από τη χορήγηση υποτροφιών φαίνεται να επιφυλάσσει το υπουργείο Παιδείας σε 414 φοιτητές μέλη μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα», σημειώνουν 47 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτησή τους στη Βουλή.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «οι 414 φοιτητές είχαν συμμετάσχει με αίτησή τους σε προκήρυξη του ΙΚΥ για χορήγηση υποτροφίας, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ πράξης «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών/τριών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) - Δεύτερος Κύκλος».

«Αρχικώς, οι 414 δεν συμπεριλήφθηκαν στον πίνακα επιλεγέντων φοιτητών λόγω υποβολής δικαιολογητικών με ελλείψεις ή λάθη. Μετά όμως την εξέταση των σχετικών ενστάσεών τους από το ΙΚΥ, οι εν λόγω φοιτητές συμπεριλήφθηκαν στον συμπληρωματικό πίνακα επιλεγέντων υποψηφίων. Ακολούθως, υπέγραψαν με το ΙΚΥ, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, τη σχετική σύμβαση για τη χορήγηση υποτροφίας και κατέθεσαν τα απαιτούμενα από τους όρους της σύμβασης έγγραφα. Και ενώ ανέμεναν την έναρξη καταβολής της υποτροφίας, πληροφορήθηκαν δια του Τύπου ότι απεντάσσονται από το πρόγραμμα.

» Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση, λόγω πανδημίας, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση, είναι καθήκον του υπουργείου Παιδείας να αναζητήσει την κατάλληλη λύση για τους 414 φοιτητές που ανήκουν μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες, μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, όπως τονίστηκε παραπάνω.

» Ειδικά, το ΙΚΥ είναι ένας καταξιωμένος θεσμός της ελληνικής Πολιτείας. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίστηκε η παρουσία του και η στήριξη που κατάφερε να παράσχει σε χιλιάδες υποτρόφους. Αρνητική συνεπώς εξέλιξη στην υπόθεση θα έθιγε τους φοιτητές και το κύρος του Ιδρύματος.

» Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να καταβληθούν οι υποτροφίες στους 414 φοιτητές από συγχρηματοδοτούμενους ή, αν αυτό κρίνεται μη εφικτό, από εθνικούς πόρους;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φίλης Νίκος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπαχριστόπουλος Θανάσης
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)