to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:50 | 20.03.2013

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παραμονή του κ. Ι. Κωτούλα στη θέση του συμβούλου για θέματα ιθαγένειας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: Ανησυχητική η παραμονή του κ. Ι. Κωτούλα στη θέση του συμβούλου για θέματα ιθαγένειας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών


Στην ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης για την 70η Επέτειο έναρξης εκτοπισμού των Ελλήνων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη (17.3.2013), ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το μέτωπο κατά του νεοναζισμού είναι πιο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά». Αποτελεί, ωστόσο, ηχηρή αντίφαση, από τη μια ο πρωθυπουργός να δηλώνει σε υψηλούς τόνους την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμποδίσει την αναβίωση του νεοναζισμού, και, από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου να διατηρεί στη θέση του τον σύμβουλό του για ζητήματα ιθαγένειας κ. Ιωάννη Κωτούλα, παρά τις σοβαρές αντιδράσεις που ήγειραν οι δημόσια εκπεφρασμένες φιλοναζιστικές του απόψεις.

Την απομάκρυνση του κ. Ιωάννη Κωτούλα έχει ζητήσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ευθύς μόλις έγιναν οι σχετικές αποκαλύψεις, όπως επίσης η Δημοκρατική Αριστερά και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, έχει ζητήσει είτε να υπάρξει επίσημη διάψευση, είτε ο κ. Κωτούλας να απομακρυνθεί. Όμως δεν είναι δυνατό να διαψευστεί το γεγονός ότι σε βιβλίο που φέρει την υπογραφή του κ. Κωτούλα («Η άνοδος του Γ' Ράιχ»), επιχειρείται απροκάλυπτα ο εξωραϊσμός του ναζισμού. 

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, στο εν λόγω βιβλίο, υπό το πρόσχημα της επιστημονικής ουδετερότητας, επιχειρείται ο εξωραϊσμός του ναζισμού. Παρατίθενται κατά κόρον και άνευ σχολιασμού μόνο θετικές και ουδέτερες κρίσεις για τον ναζισμό,  δεν γίνεται αναφορά στα εγκλήματά του ή στο Ολοκαύτωμα (η αναφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης περιορίζεται σε λίγες γραμμές, ενώ το εντελώς θολό και «ήπιο» κεφάλαιο για τον «αντιεβραϊσμό» διανθίζεται από πληροφορίες όπως η «συνεργασία εθνικοσοσιαλιστικών αρχών» και «σιωνιστικών κύκλων» για την εξώθηση Εβραίων να μεταναστεύσουν, ιδίως στην Παλαιστίνη). Σκανδαλώδης είναι η αναφορά στα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών ως «αμφιλεγόμενων» κειμένων – ενώ η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει αναντίρρητα ότι πρόκειται περί πλαστών και χαλκευμένων κειμένων. Συνολικότερα, ο αντισημιτισμός του ναζισμού σαφέστατα υποβαθμίζεται: Διαβάζουμε, λ.χ., ότι «ο αντιεβραϊσμός ήταν απλώς μια δευτερεύουσα συνισταμένη του εθνικοσοσιαλιστικού προγράμματος», ενώ «οι δολοφονίες των Εβραίων μέχρι τα μέσα του 1933 «αποτελούσαν μάλλον εκδήλωση επαναστατικού ζήλου των SA και δεν υπαγορεύονταν από το επίσημο κράτος». Ας μη σχολιάσουμε, τέλος, την άποψη ότι το κάψιμο των βιβλίων ήταν μια «από τις εκφράσεις του ανανεωτικού επαναστατικού πνεύματος»…

Αψευδής μάρτυρας των προαναφερθέντων είναι η εικονογράφηση του επίμαχου βιβλίου, καθώς, στις δεκάδες φωτογραφίες που κοσμούν τον τόμο, ελάχιστες είναι όσες αναφέρονται σε αρνητικές όψεις του ναζισμού, ενώ αντίθετα, πολύ περισσότερες φωτογραφίες και λεζάντες συνδέονται με θετικές αναφορές σε «επιτεύγματα» του ναζισμού, όπως «η εξάλειψη της ανεργίας και το ηθικό νόημα που απέδωσε στην εργασία», οι επιτυχίες της κοινωνικής πολιτικής του, η άνθηση των τεχνών, η «αίγλη» που κατέκτησε η Γερμανία» κ.ο.κ. Η συμπάθεια προς τον ναζισμό γίνονται πιο εμφανής όταν κάνουμε τη σύγκριση με τις  –διόλου ουδέτερες ή θετικές– αναφορές στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Διαβάζουμε, λ.χ. σε μια λεζάντα: «Μορφές του υποκόσμου σε κακόφημο εντευκτήριο στο Βερολίνο. Η διαφθορά, η πορνεία και η ομοφυλοφιλία είχαν γνωρίσει ιδιαίτερη έξαρση επί Δημοκρατίας, αποξενώνοντας ιδεολογικά τα λαϊκά στρώματα, που στράφηκαν στον εθνικοσοσιαλισμό».

Χαρακτηριστικές, τέλος, των απόψεων του κ. Κωτούλα είναι φράσεις όπως «Μεγάλο τμήμα των Εβραίων, οι οποίοι εκτοπίστηκαν από την Ελλάδα, απεβίωσε στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κωτούλας έχει αποστείλει εξώδικο στην εφημερίδα «Αυγή» και τον διαδικτυακό τόπο left.gr, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την κατηγορία περί φιλοναζισμού, ο ίδιος έχει φροντίσει να κατεβάσει το προσωπικό του ιστολόγιο,  προφανώς για να προλάβει τη διάδοση αναρτήσεων που τυχόν τον εκθέτουν.

Επειδή οι φιλοναζιστικές απόψεις του κ. Κωτούλα είναι επιεικώς ασύμβατες, τόσο με το πεδίο όπου ασκεί τα συμβουλευτικά του «καθήκοντα», όσο και με τον εν γένει σχεδιασμό και τη λειτουργία μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.

Επειδή το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα, είτε ανοχής του κυβερνώντος κόμματος προς το νεοναζισμό (βλ. τη στάση τριών βουλευτών της ΝΔ [μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο γραμματέας του κόμματος] στο θέμα της άρσης ασυλίας βουλευτή της Χρυσής Αυγής, το ζήτημα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης από βουλευτή της ΧΑ κ.ά), είτε απροσχημάτιστων «ανοιγμάτων» προς τη «βάση» της νεοναζιστικής οργάνωσης (βλ.: «Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη βάση της παράταξης», εφ. Δημοκρατία, 12.12.2012, όπου σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είναι λοιπόν καιρός για άνοιγμα προς τη βάση των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής, χωρίς προσβολές ή συγκρουσιακά συνθήματα αλλά με πρακτικές πολιτικές»).

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να απομακρύνει τον  κ. Κωτούλα από τη θέση του συμβούλου για ζητήματα ιθαγένειας του αναπληρωτή υπουργού κ. Χ. Αθανασίου; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασιλική Κατριβάνου

Νίκος Βούτσης

Όλγα Γεροβασίλη

Ηρώ Διώτη

Γιάννης Ζερδελής

Μαρία Κανελλοπούλου

Χρήστος Καραγιαννίδης

Τάσος Κουράκης

Ανδρέας Ξανθός

Σοφία Σακοράφα

Αφροδίτη Σταμπουλή

Ευκλείδης Τσακαλώτος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)