to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 04.09.2012

left.gr

Πολιτική

Ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθού για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ερώτηση, απευθυνόμενη προς τον υπ. Υγείας, υπέβαλε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με τις περικοπές λειτουργούντων τμημάτων από το σχέδιο του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.


 
Ειδικότερα, ο βουλευτής Ρεθύμνου καταγγέλλει ότι το Νοσοκομείο της πόλης λειτουργεί με έναν πεπαλαιωμένο Οργανισμό (του 1986), ο οποίος "είναι τελείως αναντίστοιχος με τη σημερινή σύνθεση των τμημάτων και κλινικών, αλλά κυρίως με τις σύγχρονες ανάγκες ενός νομαρχιακού νοσοκομείου με αυξημένη κίνηση λόγω της τουριστικής περιόδου και της έλλειψης άλλης νοσηλευτικής μονάδας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα)".
 
Όπως τονίζει ο Α. Ξανθός, οι προσπάθειες έγκρισης ενός νέου Οργανισμού, ικανού να εξασφαλίζει την καλύτερη στελέχωση του νοσοκομείου και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ξεκίνησαν από το 2005, ωστόσο δεν απέδωσαν καρπούς. "Παρά την κατάθεση μιας εμπεριστατωμένης και ρεαλιστικής πρότασης από τα θεσμοθετημένα όργανα του ιδρύματος, το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί το Υπουργείο Υγείας δεν έχει συμπεριλάβει καμιά από τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου", υπογραμμίζει.
 
Και συνεχίζει: "Αντί στον νέο αυτό Οργανισμό να αποτυπώνεται ένα σχέδιο -μελλοντικής έστω- ανάπτυξης των τμημάτων και των υπηρεσιών του νοσοκομείου, δεν κατοχυρώνεται ούτε καν η υφιστάμενη λειτουργία". Όπως, μάλιστα, αναφέρει, δεν είναι λίγα τα λειτουργούντα τμήματα και οι κλινικές, που έχουν αγνοηθεί πλήρως, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Πνευμονολογική κλινική, την ΩΡΛ κλινική, τη Νεφρολογική κλινική, το Γαστρεντερολογικό, το Νευρολογικό, το Δερματολογικό και το Οδοντιατρικό Τμήμα. Επιπλέον, ένας ολόκληρος Τομέας όπως ο Ψυχιατρικός δεν υφίσταται καν στο σχέδιο του νέου Οργανισμού, παρά το ότι λειτουργεί Ψυχιατρική κλινική, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας Βραχείας Παραμονής, Ξενώνας του προγράμματος «Ψυχαργώ» και κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας, ενώ στον Εργαστηριακό Τομέα δεν αναφέρονται αναπτυγμένα τμήματα όπως το Ανοσολογικό. Παράλληλα, συγχωνεύονται τμήματα με τελείως διαφορετικό επιστημονικό και κλινικό αντικείμενο όπως το Αιματολογικό Εργαστήριο και η Αιμοδοσία.
 
Ο Α. Ξανθός παρατηρεί ότι "είναι εμφανής η πρόθεση «ακρωτηριασμού» -στα πλαίσια των γενικότερων μνημονιακών δεσμεύσεων- σημαντικών τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου και συνολικότερης υποβάθμισης του Ιδρύματος".
 
Με βάση αυτά, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
 
1. Προτίθεται να επανεξετάσει το σχέδιο του νέου Οργανισμού του νοσοκομείου Ρεθύμνου, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις παρατηρήσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας σύμφωνα με το υπ. αριθμ. πρωτ. 336/30-8-2012 έγγραφο της προς το ΔΣ του Νοσοκομείου;
 
2. Θεωρεί ότι με αυτή την προχειρότητα και αυθαιρεσία στη σύνταξη των νέων Οργανισμών, αγνοώντας νοσολογικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία, παραβλέποντας την ίδια την πραγματικότητα και τις αυξανόμενες ανάγκες λόγω της κρίσης, προάγεται ο εξορθολογισμός του ΕΣΥ;
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)