to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 07.11.2019

Πολιτική

Ερώτηση του Δημ. Βίτσα για την τοποθέτηση Στεφανή στη θέση «ειδικού συντονιστή» για τη μετακίνηση προσφύγων

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Δημ. Βίτσα, αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την τοποθέτηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, στη θέση ειδικού συντονιστή για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά


Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Δημήτρης Βίτσας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την τοποθέτηση του ΥΦΕΘΑ κου Στεφανή, ως συντονιστή για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από τα νησιά.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Βίτσας ανέφερε:

« Με έκπληξη πληροφορήθηκα στις 23 Οκτωβρίου 2019, την ανακοίνωση του Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού ότι έχετε τη θέση του συντονιστή για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από τα νησιά. Γνωρίζω την δήλωσή σας από την Λέσβο στις 25 Οκτ 2019, που λέει ότι δεν αλλάζει τίποτα στο προσφυγικό, απλά μπαίνει συντονιστής ένας άνθρωπος που ξέρει το προσφυγικό.

Αν συμβαίνει αυτό που λέτε, για ποιο λόγο η ανακοίνωση;

-          Τι ακριβώς λοιπόν θα κάνετε;

-          Ποια ευθύνη θα έχετε;

-          Θα αποφασίζετε για το πόσοι, ποιοι και σε ποιο ξενοδοχείο αιτούντες άσυλο θα εγκατασταθούν;

-          Θα αποφασίζετε για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και αν αυτά θα είναι κλειστού ή ανοιχτού τύπου;

-          Θα μεταφέρετε τους αιτούντες άσυλο ή απλά είστε υπεύθυνος για το σχεδιασμό μόνο;

-          Αν το ΥΕΘΑ αναλαμβάνει το συντονισμό, ποιος θα είναι τότε ο ρόλος του Υπ. Προστασίας του Πολίτη;

-          Το Πολεμικό Ναυτικό προστίθεται στις περιπολίες του Λιμενικού και, αν ναι, με τι εντολές;»

Στην απάντησή του ο ΥΦΕΘΑ κος Στεφανής ανέφερε: Η τοποθέτησή μου σαν συντονιστή από τον Πρωθυπουργό, έχει σαν στόχο αποκλειστικά την υλοποίηση του ήδη εγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Το επίπεδο συνεργασίας μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικό.  Στο ρόλο των ενόπλων δυνάμεων ακολουθούμε το θεσμικό πλαίσιο που έχει αποφασισθεί. Διαμονή-μεταφορά-σίτιση και υγειονομική περίθαλψη.

«Η ΝΔ έμαθε πολλά, κατάλαβε ότι δεν φέρνουν τους πρόσφυγες ο Βίτσας και η Χριστοδουλοπούλου»

Στην δευτερολογία του ο Δημήτρης Βίτσας, αφού επεσήμανε ότι μόλις χθες ο κύριος Χρυσοχοίδης δήλωσε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι «εκτός ελέγχου», επισήμανε:

-          Είναι αλήθεια ότι τους 4 τελευταίους μήνες η ΝΔ έμαθε πολλά. Κατάλαβε επιτέλους ποιος πραγματικά φέρνει τους πρόσφυγες στη χώρα μας (πόλεμοι, αντιδημοκρατικά καθεστώτα, κλιματική κρίση κ.λπ.) και όχι ο Μουζάλας, ο Βίτσας, η Χριστοδουλοπούλου κ.ο.κ.

-          Κατάλαβε ότι το θέμα είναι διεθνές και ευρωπαϊκό, και απαιτείται η αλληλεγγύη όλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να δεχθούμε ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ  δεν θα αναλαμβάνουν τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις τους και μάλιστα ατιμωρητί. Οι κυβερνήσεις αυτές απειλούν την Ευρωπαϊκή συνοχή.

Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, κάνουν βήματα πίσω θυμούμενοι τον παλαιότερο εαυτό τους.

Πολλά από τα άρθρα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου είναι στα όρια της νομιμότητας και αρκετά φλερτάρουν με το όριο της διεθνούς παρανομίας.

Πάνω στο αφήγημα των «εισβολέων» και του δήθεν εξισλαμισμού, οι φασίστες και οι ρατσιστές προσπαθούν να επανέλθουν και να παραπλανήσουν.

Τελευταία, έχουμε και τους «Ενωμένους χοιρινομεθύστακες» στα Διαβατά και βέβαια κάποια πρόθυμα ήδη ΜΜΕ να τους προβάλουν.

Ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να τους απομονώσει αποφασιστικά.

Είναι δε ζήτημα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία να συλλάβει άμεσα τους φασίστες που χθες μαχαίρωσαν ένα 12χρονο παιδί, απειλώντας το να μην ξαναπάει στο σχολείο.

Πρέπει με τη στάση μας, σαν χώρα, απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να τους κάνουμε ζωντανούς προπαγανδιστές για τη χώρα μας, όταν με το καλό λήξει η περιπέτειά τους και επιστρέψουν στις χώρες τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι τοπικές κοινωνίες και ειδικά οι κατά τόπους Δημοτικές αρχές θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην «χαϊδεύουν» ακραία αυτιά για λίγους ψήφους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)