to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 21.02.2019

Οικονομία

Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη προς την ΕΚΤ σχετικά με την εκ νέου άρνησή της να παράσχει επαρκή στοιχεία κατά τους ελέγχους του ΕΕΣ

«Θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα στοιχεία που ζητάει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως οφείλει με βάση και τον κώδικα δεοντολογίας της, και αν όχι για ποιον λόγο;»


Την εκ νέου άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παράσχει επαρκή στοιχεία για τη λειτουργική της επάρκεια στη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων, κατά τους ελέγχους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), αναδεικνύει με ερώτησή του προς την Κεντρική Τράπεζα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στη νέα έκθεση του ΕΕΣ, που παρουσιάστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019, διαπιστώνεται πως η ΕΚΤ αρνείται να παράσχει στοιχεία, αναφορικά με τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων και τον ρόλο της στην εποπτεία των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου είχαν στηλιτεύσει ήδη από τοΝ Νοέμβριο του 2017 «την προκλητική άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας να  δώσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το  Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τον ακριβή ρόλο της στη διαμόρφωση και παρακολούθηση των Μνημονίων στην Ελλάδα», σύμφωνα με σχετική ερώτησή τους προς την Κομισιόν.

Τότε, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), ο κορυφαίος ελεγκτικός θεσμός στην Ε.Ε., έδινε  στη δημοσιότητα Ειδική Έκθεσή του για την «παρέμβαση  της  Κομισιόν στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση», βάσει της οποίας «η  ΕΚΤ αμφισβήτησε την εντολή  του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παρείχε  ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου».

Η απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση του 2017 ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατά γενικό κανόνα, η Επιτροπή δε λαμβάνει θέση, σε σχέση με διμερείς συζητήσεις μεταξύ άλλων θεσμικών οργάνων της Ένωσης, όσον αφορά στο εύρος των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και εξουσιών».

Αυτή τη φορά ο Δημ. Παπαδημούλης απευθύνεται με την ερώτησή του στην ίδια την ΕΚΤ και ζητά να μάθει αν «θα παράσχει τα στοιχεία που ζητάει το ΕΕΣ, όπως οφείλει με βάση και τον κώδικα δεοντολογίας της, και αν όχι για ποιον λόγο».

Να σημειωθεί πως στη νέα έκθεση του ΕΕΣ διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι ΜΕΟ (Μεικτές Εποπτικές Ομάδες) δεν τηρούν τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων της ΕΚΤ σε όλες τις περιπτώσεις (…), δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το σύστημα παρακολούθησης της ΕΚΤ στο πλαίσιο της συνεχούς εποπτείας, ενώ η δε παρακολούθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των απαιτήσεων, που τίθενται στις αποφάσεις των εποπτικών συμβουλίων, δεν τεκμηριωνόταν καν».

Αναφερόμενος στη διαδικασία επεξεργασίας των τελικών ρυθμίσεων εξωτερικής συνεργασίας της ΕΚΤ και συντονισμού με άλλες (και εθνικές) εποπτικές αρχές και με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κεντρική Τράπεζα σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

Τέλος, ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επικείμενο «σύστημα πληροφοριών διαχείρισης για τη συστηματική αναφορά των παραβιάσεων και των οιωνοί παραβιάσεων των κανονιστικών απαιτήσεων», σύσταση του ΕΕΣ, η οποία έχει ημερομηνία-στόχο υλοποίησης το α΄ τρίμηνο του 2019.

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων από την ΕΚΤ[1] διαπιστώνεται πως η ΕΚΤ αρνείται να παράσχει στοιχεία, αναφορικά με τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων και τον ρόλο της στην εποπτεία των τραπεζών[2]. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται η αδυναμία του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επιβεβαιώσει τη λειτουργική επάρκεια της ΕΚΤ, αναφορικά με τη διαχείριση κρίσεων.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

  1. Θα παράσχει τα στοιχεία που ζητάει το ΕΕΣ, όπως οφείλει με βάση και τον κώδικα δεοντολογίας της, και αν όχι για ποιόν λόγο;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία των τελικών ρυθμίσεων εξωτερικής συνεργασίας και συντονισμού με άλλες (και εθνικές) εποπτικές αρχές και με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης;
  3. Τι θα περιλαμβάνει το επικείμενο «σύστημα πληροφοριών διαχείρισης για τη συστηματική αναφορά των παραβιάσεων και των οιωνοί παραβιάσεων των κανονιστικών απαιτήσεων» -σύσταση του ΕΕΣ η οποία έχει ημερομηνία-στόχο υλοποίησης το α΄ τρίμηνο του 2019;

[1] https://www.eca.europa.eu/en/Pages/DocItem.aspx?did=44556

[2] «(…) οι ΜΕΟ (Μεικτές Εποπτικές Ομάδες) δεν τηρούν τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων της ΕΚΤ σε όλες τις περιπτώσεις (…) δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το σύστημα παρακολούθησης της ΕΚΤ στο πλαίσιο της συνεχούς εποπτείας, η δε παρακολούθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των απαιτήσεων που τίθενται στις αποφάσεις των εποπτικών συμβουλίων δεν τεκμηριωνόταν καν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)