to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 17.12.2019

Πολιτική

Ερώτηση της Μ. Τζούφη για την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο- ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του θεσμού, καθώς και διασφάλιση της ασφαλιστικής κάλυψης των σχολικών τροχονόμων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους


Την αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων ζητούν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την αναπλ. τομεάρχη Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι επιτυχημένος και απαραίτητος, εξασφαλίζοντας την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία. Όπως επισημαίνεται, οι σχολικοί τροχονόμοι εργάζονται εθελοντικά και λαμβάνουν αποζημίωση. Ωστόσο, δε διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη σε περιπτώσεις ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο- ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του θεσμού, καθώς και διασφάλιση της ασφαλιστικής κάλυψης των σχολικών τροχονόμων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Προς τον κ. υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων

Εδώ και χρόνια λειτουργεί με επιτυχία ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου, που αποσκοπεί στην προστασία του μαθητικού πληθυσμού λόγω κυκλοφοριακών συνθηκών στην Ελληνική Επικράτεια. Ένας θεσμός απαραίτητος, στα περισσότερα σχολεία της χώρας, προκειμένου για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες.

Από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού, οι σχολικοί τροχονόμοι εργάζονται εθελοντικά και λαμβάνουν αποζημίωση. Προκύπτουν, όμως, διάφορα προβλήματα, με κυριότερο την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των σχολικών τροχονόμων σε περιπτώσεις ατυχημάτων, κατά τις ώρες εργασίας τους, όπως συνέβη στη Χαλκιδική πριν λίγο καιρό, όπου μία σχολική τροχονόμος υπέστη πολύ σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα.

Δεδομένου ότι:

1. Ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι απαραίτητος για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες.
2. Η αποζημίωση των περίπου 2.000 σχολικών τροχονόμων για όλη την Επικράτεια προέρχεται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των Δήμων και Κοινοτήτων μέσω των Σχολικών τους Επιτροπών και αντιστοιχεί σε περίπου 3.000.000 ευρώ ανά έτος.
3. Για κάθε εργαζόμενο είναι ιδιαίτερα σημαντική η ασφαλιστική κάλυψη κατά το ωράριο εργασίας του.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός των σχολικών τροχονόμων;
2. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη των σχολικών τροχονόμων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τζούφη Μερόπη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Βαγενά Άννα
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κάτσης Μάριος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)