to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 07.11.2022

Οικονομία

Ερώτηση της Έ. Αχτσιόγλου για την ασυδοσία τραπεζών-funds και τον κίνδυνο αύξησης του δημοσίου χρέους λόγω “Ηρακλή”

Επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, για την ασυδοσία τραπεζών και funds, καθώς και για τον κίνδυνο εγγραφής στο δημόσιο χρέος των εγγυήσεων του προγράμματος “Ηρακλής”, κατέθεσε η Έφη Αχτσιόγλου προς τον υπουργό Οικονομικών.


Η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει ότι το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ, αναφέρει, προσθέτοντας ότι και τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 κατά 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα  112,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2022 και κατά 10,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022. Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων -μεταξύ αυτών και κύριες κατοικίες- στις επίσημες ηλεκτρονικές σελίδες πλειστηριασμών (δελτίο Ταμείου Νομικών, eauction.gr). Ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, 55.000 πολίτες ζήτησαν ρύθμιση με τις τελικές ρυθμίσεις να είναι μόλις 1.498. Ούτε 3 στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν το επιχείρησαν καν.

Η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι νομοθετικά προβλέφθηκε η δυνατότητα συμμετοχής κατά βούληση, σημειώνει.

Τα funds, επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου, ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μέσω της τιτλοποίησης δανείων και εκπλειστηρίασης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας.

Ρωτά, τέλος, τον Υπουργό Οικονομικών:​

  1. Προτίθεται να παρέμβει για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των τραπεζών και των funds; Θα δώσει πραγματική δυνατότητα ρύθμισης χρεών σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες
  2. επιχειρήσεις;
  3. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση των πλειστηριασμών στο πλαίσιο της απόφασης του Αρείου Πάγου; Μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες
  4. ώστε διά ατομικών προσφυγών στα δικαστήρια να εξασφαλίσουν προστασία από τους πλειστηριασμούς;
  5. Δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει εγγραφή του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του προγράμματος “Ηρακλής” στο δημόσιο χρέος;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)