to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 19.03.2013

Κοινωνία

Ερώτηση της 'Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου' για το πάρτι της τουριστικής προβολής

Ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της ''Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου'', Νίκου Πατσαρίνου


Για το «πάρτι» που ξεκίνησε για την τουριστική προβολή 

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία και γεγονότα για τη διαχείριση της τουριστικής προβολής στην περιφέρειά μας, που γεννούν αρκετά ερωτηματικά:

– Υποτίθεται ότι ξεκινήσαμε να συζητάμε στην 3η τακτική φετινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη. Η συζήτηση όμως εξελίχθηκε – περιορίστηκε τελικά με ευθύνη της διοίκησης, σε απόφαση για την τουριστική προβολή.

– Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να ενταχθεί για φέτος νέο έργο «δράσεις για την προβολή και προώθηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου», με ποσό 800.000 € από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

– Στην επόμενη συνεδρίαση εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ανώνυμη αναπτυξιακή εταιρεία Πελοπόννησος ΑΕ με θέμα «Σχεδιασμός και υλοποίηση "δέσμης" στοχευμένων ενεργειών προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Αφορούσε τη διαχείριση των 300.000 € (από τα προηγούμενα) για το επόμενο 6μηνο (περίπου 2.000 €/μέρα) χωρίς τη συμμετοχή των μειοψηφιών και το πιο βασικό χωρίς καμία δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και στόχους. Παρά τις αντιρρήσεις μας παρέμεινε και αποφασίστηκε να γίνει μια αόριστη διαχείριση των πόρων με ασαφή ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.

– Σε ερώτησή μας στην τελευταία συνεδρίαση για προσδιορισμό για φέτος του συνολικού ποσού που προβλέπεται για την προβολή του τουρισμού μας απάντησε η κα. Νικολάκου ότι «αυτά θα τα βρείτε στον προϋπολογισμό». Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε ότι εκτός από τις 800.000 € υπάρχουν άλλα 553.000 € για διάφορα θέματα προβολής στις 5 περιφερειακές ενότητες.

Ξεκινήσατε τις εξορμήσεις στη βόρεια Ευρώπη, αλλά φροντίσατε γρήγορα να δυσφημιστούμε πανελλαδικά.

– Ανταποκριτές αθηναϊκών εφημερίδων πληροφορήθηκαν για την εκδήλωση εκ των υστέρων και Μεσσήνιος που κατοικεί στο Όσλο διαμαρτυρήθηκεεπώνυμα για την πρόσκλησή του στην εκδήλωση για την τουριστική προβολή που διενεργήσατε εκεί, μόλις μια μέρα πριν!

– Στο Ελσίνκι παρά τις δηλώσεις σας για αυτά που κάνατε, γίνατε επανειλημμένα το επίκεντρο αρνητικών σχολίων σε εφημερίδες πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας. Μεταξύ των άλλων ενημερωθήκαμε ότι στην προβολή των τοπικών μας προϊόντων συμπεριλήφθηκαν και σερβιρίστηκαν κρασιά Αργεντινής.

Με όλα αυτά, με μειωμένες αρκετά για φέτος τις πιστώσεις στις Περιφέρειες, με εμπόδια για την εκταμίευση των ποσών που δικαιούμαστε (βλ. οξυμμένα προβλήματα με μεταφορές μαθητών, με καύσιμα σε αυτοκίνητα της Περιφέρειας κ.λπ.) θεωρούμε ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο πολύ σημαντικό ζήτημα την αποτελεσματική διοχέτευση των πιστώσεων σε διάφορες δράσεις.

Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, που τα αποτελέσματα κρίνονται στην πάροδο του χρόνου και επειδή δεν έχετε πουθενά δεσμευτεί για τον τρόπο διαχείρισης των διατιθέμενων ποσών, οφείλουμε να ρωτήσουμε:

1. Πόσα ταξίδια έχετε κάνει μέχρι τώρα και πόσα και πού προβλέπετε να κάνετε το επόμενο διάστημα;

2. Ποιοι οργανώνουν αυτά τα ταξίδια, ποιοι συμμετέχουν και ποια η ανταπόκριση στις χώρες που επισκεφτήκατε; Η κα Νικολάκου έχει φροντίσει μέσα από τις κάμερες να μας θυμίζει την παρουσία της σε κάθε αεροπλάνο που προσγειώνεται.

3. Υπάρχουν μέχρι τώρα κάποια συμπεράσματα και ποια είναι αυτά;

4. Μετά τον διάλογο και την κριτική που σας έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σκέφτεστε να αναδείξετε τον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής μας και αν ναι, με τι τρόπους και μέτρα θα το κάνετε αυτό;

5. Συμμετέχουν ή συνεργάζεστε με αρμόδιους φορείς του τουρισμού της περιοχής μας για αυτή την προβολή που ξεκινήσατε;

6. Θα δεσμευτείτε με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και μέτρα που θα συνοδεύονται με κοστολόγηση για να μπορούμε και εμείς να παρακολουθούμε την πορεία της τουριστικής προβολής, όπως την έχετε επιλέξει ή θα συνεχίσετε αυτό το αδιαφανές «πάρτι» με τα αμφιβόλου αποτελέσματα ταξίδια;

7. Ποια απάντηση έχετε να δώσετε στους πολίτες και στις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, όταν στο Ελσίνκι αντί για προβολή της Πελοποννήσου υπήρξε παρωδία προβολής, όπως τονίζει ο ανταποκριτής της «Εφημερίδας των Συντακτών», με κακοφτιαγμένες εικόνες και κρασιά Αργεντινής;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)