to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 06.12.2021

Κοινωνία

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου, αλλά χωρίς πρόβλεψη ειδικής λωρίδας για άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα

Ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης – Τομεάρχης Εσωτερικών και Μίλτος Χατζηγιαννάκης – Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών σχετικά με την απουσία πρόβλεψης διαδρομής για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης στην οδό Πανεπιστημίου του Μεγάλου Περιπάτου.


Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η κίνηση των συμπολιτών μας στη συγκεκριμένη περιοχή γίνεται με τεράστιες δυσκολίες, ενώ ακόμα και οι τελευταίες αλλαγές πεζοδρομίων στα πέριξ του Οφθαλμιατρείου Αθηνών δεν έχουν την αναγκαία πρόβλεψη για τους συνανθρώπους μας, αφού η απουσία λωρίδων (οδηγών) πεζοδρομίων αποτελεί εμπόδιο στη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης των ατόμων με χαμηλή όραση ή τυφλότητα.

Η "προσομοίωση" ή αλλιώς "πιλοτική εφαρμογή" του Μεγάλου Περιπάτου από τον Δήμο Αθηναίων η οποία είχε και έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που κόστισε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει μόνιμη με νέες παρεμβάσεις, με προϋπολογισμό του έργου 3 εκατ. ευρώ. και πρέπει αυτή τη φορά να υπάρχει πρόβλεψη για την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων των συμπολιτών μας.

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου Αθηναίων, οι προσωρινές παρεμβάσεις του μεγάλου περιπάτου δεν βγήκαν στην οδό Πανεπιστημίου. Όμως η κυβέρνηση βάσει των διατάξεων που ψήφισε και των αποφάσεων που εξέδωσε στήριξε τα σχέδια της δημοτικής αρχής.

Με βάση όλα αυτά οι Βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Εσωτερικών, πώς θα εξασφαλιστεί η αυτονόμηση στην κίνηση των ατόμων με χαμηλή όραση ή τυφλότητα αλλά και ποια μέτρα θα ληφθούν με σκοπό την αποκατάσταση της κατα​λληλότητας των υποδομών στο κέντρο της Αθήνας;

Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη  33  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  - αναλυτικά παρακάτω:

Ένας και πλέον χρόνος μετά την πιλοτική εφαρμογή του μεγάλου περιπάτου στον Δήμο Αθηναίων, ενός έργου που κόστισε 1.870.074,4 ευρώ, ο δήμαρχος  κ. Μπακογιάννης, αφού παραδέχτηκε πως το σχέδιο δεν βγήκε έτσι όπως θα έπρεπε, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν νέα έργα για μία μόνιμη, μεγάλης κλίμακας, ανάπλαση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πρωτεύουσας, σε όλο το μήκος της οδού Πανεπιστημίου. Βάσει των αναφορών του δημάρχου Αθηναίων «σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση το βάψιμο του οδοστρώματος ή να βάλεις μία ζαρντινιέρα. Έπρεπε όμως να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και κυρίως προσωρινό για να τραβήξουμε τις γραμμές του έργου, να ζωγραφίζεις δηλαδή πριν αρχίζεις να σκάβεις».

Δυστυχώς, στον πρόχειρο και προσωρινό τρόπο που κόστισε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ δεν χωρούσε η απαραίτητη πρόβλεψη διαδρομής για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης στην οδό Πανεπιστημίου. Η κίνηση των συμπολιτών μας στη συγκεκριμένη περιοχή γίνεται με τεράστιες δυσκολίες, ενώ ακόμα και οι τελευταίες αλλαγές πεζοδρομίων στα πέριξ του Οφθαλμιατρείου Αθηνών δεν έχουν την αναγκαία πρόβλεψη για τους συνανθρώπους μας, αφού η απουσία λωρίδων (οδηγών) πεζοδρομίων αποτελεί εμπόδιο στη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης των ατόμων με χαμηλή όραση ή τυφλότητα.

Ο μεγάλος περίπατος δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, καθώς χωρίς σχεδιασμό και με επείγουσες διαδικασίες άλλαξε σε λίγες ημέρες τις οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν απούσα στα σχέδια της δημοτικής αρχής, καθώς με την αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/2020 (ΦΕΚ Β΄ 1970) κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, που εκδόθηκε κατ’ επίκληση των διατάξεων α) του άρθρου πρώτου της από 25/2/2020 ΠΝΠ και ιδίως της περ. (η) της παρ. 2 και της περ. (ε) της παρ. 4, β) της παρ. 3 του άρθρου εξηκοστού όγδοου της από 20/3/2020 ΠΝΠ και γ) της παρ. 1 του άρθρου εβδομηκοστού τέταρτου της από 13/4/2020 ΠΝΠ, επιβλήθηκαν προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Παρά το γεγονός ότι με την υπ’ αρ. 1992/2020 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης (πολίτη – κατοίκου της περιοχής του Κέντρου της Αθήνας) και ακυρώθηκε η ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση ως στερούμενης εξουσιοδοτικού ερείσματος στις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», παρατείνε επ’ αόριστον τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Η "προσομοίωση" λοιπόν, ή αλλιώς "πιλοτική εφαρμογή" του Μεγάλου Περιπάτου από τον Δήμο Αθηναίων με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που κόστισε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει μόνιμη με νέες παρεμβάσεις, με προϋπολογισμό του έργου 3 εκατ. ευρώ., οι οποίες πρέπει αυτή τη φορά να έχουν πρόβλεψη για την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων των συμπολιτών μας.

Επειδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου Αθηναίων, οι προσωρινές παρεμβάσεις του μεγάλου περιπάτου δεν βγήκαν στην οδό Πανεπιστημίου.

Επειδή, η κυβέρνηση βάσει των διατάξεων που ψήφισε και των αποφάσεων που εξέδωσε στήριξε τα σχέδια της δημοτικής αρχής,

Επειδή, μέρος της αυτονόμησης στην κίνηση των ατόμων με χαμηλή όραση ή τυφλότητα αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός τυφλών, δηλαδή η ειδική λωρίδα στα πεζοδρόμια.

Ερωτάται ο Υπουργός,

Πώς θα εξασφαλιστεί η αυτονόμηση στην κίνηση των ατόμων με χαμηλή όραση ή τυφλότητα;

Ποια μέτρα θα ληφθούν με σκοπό την αποκατάσταση της καταλληλόλητας των υποδομών στο κέντρο της Αθήνας;

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)