to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ολιγωρία στην πρόληψη οδηγεί σε “υποτροπή” πυρκαγιών

«Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν φαινόμενο απόλυτα συνδεδεμένο με τις δομικές περιβαλλοντικές συνθήκες του μεσογειακού χώρου. Ωστόσο, η εντεινόμενη κλιματική κρίση ευνοεί την ολοένα και συχνότερη εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων και, ως εκ τούτου, απαιτεί την προσαρμογή της στρατηγικής των φορέων Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με την δασοπροστασία» τονίζουν οι βουλευτές σε ερώτηση τους.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα: «Η ολιγωρία στην πρόληψη οδηγεί σε “υποτροπή” δασικών πυρκαγιών στις ίδιες τοποθεσίες, ακόμη και με διαφορά λίγων ημερών». Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτας Πούλου και συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο Χρήστος Σπίρτζης και η Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Χαρά Καφαντάρη.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν φαινόμενο απόλυτα συνδεδεμένο με τις δομικές  περιβαλλοντικές συνθήκες του μεσογειακού χώρου. Ωστόσο, η εντεινόμενη κλιματική κρίση ευνοεί την ολοένα και συχνότερη εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων και, ως εκ τούτου, απαιτεί την προσαρμογή της στρατηγικής των φορέων Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με την δασοπροστασία.

Πρόσφατο παράδειγμα, η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας χρονιάς που αποτέλεσε ιδανικό υπόβαθρο για το πρώτο μεγάλο πλήγμα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Για τον λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα θέτει επιτακτικά την πρόληψη στον πυρήνα της διαχείρισης του φαινομένου. Χωρίς την ενίσχυση της πρόληψης, όσο κι αν βελτιωθεί η καταστολή, τα αποτελέσματα στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών θα είναι πενιχρά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η πρόληψη δεν αποτελεί προτεραιότητα των φορέων Πολιτικής Προστασίας στην χώρα μας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αλλεπάλληλες δασικές πυρκαγιές στις ίδιες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου αποτελούν οι «δίδυμες» πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα σε δασική έκταση στη θέση «Στενή», στην Αλίαρτο Βοιωτίας, με διαφορά λίγων ημερών.

Η επανάληψη της πυρκαγιάς στην ίδια τοποθεσία καταδεικνύει εμφατικά το έλλειμμα στις πολιτικές πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και εκθέτει τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για την περίπτωση της Βοιωτίας, προκύπτουν και ζητήματα συνολικότερης ετοιμότητας των μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών στον Νομό, τα οποία έχουμε ήδη αναδείξει με πρόσφατη ερώτησή μας.

Επειδή:

-η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της WWF, έχει απορροφήσει μόνο το 25% των κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ που προορίζονται για το σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου· ενώ, από αυτά, το 82% προορίζεται για δράσεις καταστολής (κυρίως εξοπλισμό) και μόλις το 18% για δράσεις πρόληψης.

-πέρα από τα δάση, ο πρωτογενής τομέας (καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λπ.), πλήττεται πλέον όλο και συχνότερα από τις δασικές πυρκαγιές, η προτεραιότητα στην πρόληψη καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα.

-με τον Ν. 4662/2020 (ΦΕΚ A΄ 27, 07-02-2020) προβλέφθηκε η σύσταση και λειτουργία Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Δήμο και η ενίσχυση τους με μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ο αρμόδιος Υφυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα συμβάλλει σχετικά, σε διάφορες συσκέψεις σε επίπεδο Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων.

- η περιορισμένη και οριζόντια κατανομή των χρηματοδοτήσεων μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», δεν αφήνει περιθώριο στους Δήμους για προμήθεια σκαπτικών μηχανημάτων, που αποτελούν πρώτη προτεραιότητά τους ακόμη και για εργασίες πυρόσβεσης, ενώ η πρόβλεψη για αγορά πυροσβεστικών οχημάτων δεν αποτελεί λύση, αφού δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη πρόβλεψη για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο «υποτροπής» δασικών πυρκαγιών σε σημεία που έχουν ήδη εκδηλωθεί, όπως στην πρόσφατη περίπτωση της Αλιάρτου;
  2. Σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα αποφέρουν γρήγορα αποτελέσματα στην διερεύνηση των αιτιών εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών; 
  3. Προτίθεται να ανακοινώσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών;
  4. Γιατί καθυστερεί επί δύο χρόνια η οργάνωση και λειτουργία των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Δήμο και η ενίσχυσή τους με προσωπικό και εξοπλισμό;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)