to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 30.07.2021

Πολιτική

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τη πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και θέμα: «Θα εξασφαλιστούν οι θέσεις και οι όροι εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα στη μη επωφελή για το δημόσιο συμφέρον, πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών;»


Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ να πουλήσει σε έναν μόνο ιδιώτη τις μετοχές της ΔΕΠΑ Υποδομών, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στην ενέργεια, αποτελεί μια επιζήμια επιλογή  για την ενεργειακή μετάβαση.

Θύμισαν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει, μέσα σε μνημόνιο, να διατηρήσει το δίκτυο φυσικού αερίου υπό δημόσιο έλεγχο.

Υπογραμμίζουν πως η διαδικασία πώλησης είναι σε εξέλιξη καθώς έχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές προσφορές που είναι σε φάση αξιολόγησης αλλά, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τη συνέχιση της εργασίας τους και ότι προκύπτουν επιπλέον σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τύχη του προσωπικού της ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ.

Τονίζουν πως τα ερωτήματα αυτά αφορούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των όρων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ενώ διαπιστώνουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σχετικά με τα ανωτέρω καθώς και για τη δυνατότητα συνέχισης της εργασίας τους στις περιοχές που παρέχουν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες τους, κάτι που μπορεί να αμφισβητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την πανελλαδική πλέον εμβέλεια της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Και ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

  1. Θα εξασφαλιστεί η  απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ Υποδομών («ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.», «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.» και «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.») και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για αυτό;
  2. Εξασφαλίζεται και με ποιον τρόπο η συνέχιση της συλλογικής σύμβασης, οι αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ Υποδομών;
  3. Θα επιβάλει το Υπουργείο συλλογική σύμβαση ή έστω μεταβατική ώστε να εξασφαλίζεται για όλους τους εργαζόμενους η εργασία, η αμοιβή και το αμετάθετο, δεδομένων και των αναγκών επέκτασης και ενίσχυσης του δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές που ήδη εργάζονται;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)