to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 14.04.2021

Πολιτική

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο χαράτσι στη ΔΕΗ

Οι βουλευτές τονίζουν ότι, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα επιβάρυνση των καταναλωτών, εν μέσω μάλιστα πανδημίας.


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το νέο χαράτσι που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση ΝΔ στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και για τη διαμόρφωση όρων άνισου ανταγωνισμού για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, με «μεταρρύθμιση» που περιλαμβάνεται στο «Ελλάδα 2.0», κατέθεσαν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ.Φάμελλου, μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας, Χ. Μαμουλάκη.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 και ενώ οι καταναλωτές έχουν επιβαρυνθεί από την επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) από 01.01.2021, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα επιβάρυνση των καταναλωτών, εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Επισημαίνουν επιπλέον, ότι η σχετική πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποσκοπεί στον διαχωρισμό του λογαριασμού των ΑΠΕ σε «κακό» και «καλό», παλιό και νέο Λογαριασμό, δημιουργώντας de facto, συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, καθώς οι νέοι επενδυτές θα υπάγονται στο νέο, υγιή, ΕΛΑΠΕ, ενώ ο παλιός θα λειτουργεί περίπου ως «bad bank».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραιτείται από την υποχρέωση να διατηρήσει ισορροπημένο τον σημερινό Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ώστε να αποζημιώνει τους παραγωγούς που υπάγονται σε αυτόν, σημειώνουν. Ζητούν να μάθουν εάν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σκοπεύει να επιβαρύνει τους καταναλωτές με άλλο ένα χαράτσι για να καλύψει τα κενά και τα λάθη της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εάν το σχέδιο «καλού» και «κακού» ΕΛΑΠΕ έχει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και ζητούν τέλος, να κατατεθεί η επίσημη επικοινωνία του ΥΠΕΝ με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση της οποία η χώρα αιτείται την δημιουργία δεύτερου λογαριασμού, και ειδικού τέλους για την αποπληρωμή του, για την εξυπηρέτηση των παραγωγών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Ολόκληρη η ερώτηση εδώ.

tags: ΔΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)