to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 25.10.2012

Πολιτική

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βουλή για τα "μπλοκάκια" σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Το ζήτημα των συμβάσεων Εργασίας, έργου και παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Ολόκληρη η ερώτηση


Κύριε Υπουργέ,  


Σύμφωνα με την ημεδαπή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν οι παρεχόμενες από τον συμβληθέντα εργοδότη οδηγίες είναι δεσμευτικές για τον εργαζόμενο, σε σχέση  με τον τρόπο, τον τόπο και το χρόνο παροχής της εργασίας. Από την πλευρά του ο  εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις οδηγίες αυτές και να δέχεται έλεγχο για την εργασία που του έχει ανατεθεί.


Οι συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου διαφοροποιούνται  σε σχέση με τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, στο περιεχόμενο της εργασίας που παρέχεται, που σε αυτή την περίπτωση είναι το ίδιο το έργο, το οποίο έχει αρχή, μέση, τέλος και συγκεκριμένη διάρκεια, η οποία εντοπίζεται στην τελική παράδοσή του μέσα στον συμφωνημένο χρόνο, οπότε λύεται και η σύμβαση και ακολουθείται από τελείως διαφορετικό εργασιακό καθεστώς.


Παρατηρείται το φαινόμενο στα περισσότερα ΝΠΔΔ στον ευρύτερο αλλά και το στενότερο Δημόσιο Τομέα, να απασχολείται σημαντικός αριθμός εργαζομένων που ενώ η εργασία τους δεν αποβλέπει στην αποπεράτωση κάποιου έργου αλλά στην καθεαυτή εργασία και θα έπρεπε να είναι υπάλληλοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καθώς εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας τους, ψευδεπίγραφα να έχουν σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή σύμβαση έργου. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνά και στον ιδιωτικό τομέα, καταστρατηγώντας έτσι τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των εργαζομένων και επιφέροντας  τεράστιες αδικίες εις βάρος τους.


Συγκεκριμένα ενώ δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι, πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλισή τους, υπόκεινται σε διαφορετική φορολόγηση με μεγαλύτερους συντελεστές, επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν λαμβάνουν το επίδομα αδείας και τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, με το πρόσχημα ότι δήθεν παρέχουν ανεξάρτητες υπηρεσίες.


Περιττό να αναφερθεί ότι δεν δικαιούνται και αποζημίωση απολύσεως. Ιδιαίτερη μαύρη απόχρωση αυτών των συμβάσεων είναι το ανέφικτο της εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε ενάντιοι σε τέτοιες μορφές απασχόλησης. Και σαν να μην έφταναν αυτά, για να αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα εργάζονται με συνθήκες εξαρτημένης εργασίας πρέπει να προσφύγουν και να διεκδικήσουν δικαστικά τον χαρακτηρισμό αυτό από τα Ελληνικά Δικαστήρια στα οποία παρατηρείται το  φαινόμενο αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων για παρόμοιες υποθέσεις.


Επειδή ψευδεπίγραφα υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται υπό συνθήκες εξαρτημένης εργασίας.


Ερωτάται ο  κύριος Υπουργός:

1.    Εάν θα διορθωθεί αυτή η αδικία,  εις βάρος των εργαζόμενων με ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για να μην υπάρχουν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις

2.    Εάν θα αυξηθεί ο έλεγχος και θα επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις όταν ο εργοδότης καταχρηστικά εκμεταλλεύεται την ανάγκη του εργαζόμενου

Οι   ερωτώντες   Βουλευτές

Δημήτρης Τσουκαλάς
Γιάννης Αμανατίδης
Γιώργος Βαρεμένος
Όλγα Γεροβασίλη
Ηρώ Διώτη
Θοδωρής Δρίτσας
Κώστας Ζαχαριάς
Μαρία Κανελλοπούλου
Χαρά Καφαντάρη
Σταύρος Κοντονής
Παναγιώτης Κουρουπλής
Κώστας Μπάρκας
Ευγενία Ουζουνίδου
Θανάσης Πετράκος
Σοφία Σακοράφα
Δημήτρης Στρατούλης
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Βασίλης Χατζηλάμπρου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)