to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 01.11.2012

Κοινωνία

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βουλή για το ρατσιστικό κρούσμα με σημαιοφόρο αλβανικής καταγωγής στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων

Ερώτηση κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με ρατσιστικό περιστατικό εις βάρος Αλβανίδας σημαιοφόρου στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Το «αβγό του φιδιού» έχει πλέον εκκολαφτεί και έσπασε, εισχωρώντας ακόμη και στις σχολικές μονάδες, όπου καθημερινά πλέον εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές γίνονται μάρτυρες ρατσιστικών περιστατικών και κρουσμάτων μέσα στα ίδια τα σχολεία.


Ένα τέτοιο κρούσμα εκδηλώθηκε τις παραμονές της παρέλασης της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Επαγγελματικό Λύκειο Φαρσάλων, όπου είχε επιλεγεί ως σημαιοφόρος αριστούχος μαθήτρια αλβανικής καταγωγής της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ. Σημειωτέον, η μαθήτρια είχε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των συμμαθητών της. Σύμφωνα με δημοσίευμα σε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα του ν. Λάρισας, όπου φιλοξενήθηκαν και μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις της Διεύθυνσης της σχολικής μονάδας, αντιπρόσωποι του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών ενημέρωσαν τον διευθυντή ότι υπάρχουν αντιδράσεις από συμμαθητές τους για την επιλογή της συμμαθήτριάς τους ως σημαιοφόρο, ακριβώς εξαιτίας της καταγωγής της.


Αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας και έλαβε εντολή να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνου μπορούν να συμμετέχουν και αλλοδαποί μαθητές, οι οποίοι φοιτούν τουλάχιστο δύο (2) χρόνια σε ελληνικό σχολείο (Υπουργική Απόφαση Γ1/219/13-3-2001 [ΦΕΚ Β' 277-16.3.2001]). Η μεταφορά της είδησης αυτής ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις, σε σημείο που ορισμένοι μαθητές απείλησαν εάν εφαρμοστεί ο νόμος (!) και σηκώσει η μαθήτρια τη σημαία, να φέρουν την Χρυσή Αυγή.


Σε νέα επικοινωνία του διευθυντή του ΕΠΑΛ Φαρσάλων, η Δ/νση Β΄θμιας Εκπ/σης του “πέταξε το μπαλάκι”, συμβουλεύοντάς τον να χειριστεί ο ίδιος το θέμα, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους.


Εν τέλει, υπό τον φόβο επεισοδίων ο διευθυντής μίλησε εκ νέου με τη μαθήτρια, με την τελευταία να αποδέχεται να παραδώσει τη σημαία στην επόμενη σε βαθμολογική επίδοση συμμαθήτριά της και να αρκεστεί σε συμμετοχή της στην παρέλαση ως παραστάτρια, προσθέτοντας ότι την παραδίδει επειδή «σέβεται τη σημαία, το διευθυντή, τους καθηγητές και τους συμμαθητές της και όχι επειδή φοβάται».


Η νομοθεσία που διέπει τις σχολικές παρελάσεις και την επιλογή σημαιοφόρων είναι συγκεκριμένη και πρέπει να γίνεται σεβαστή απ’ όλους. Άλλωστε, στη διευκρινιστική εγκύκλιο Γ1/678/19-07-2001 του ΥΠ.Ε.Π.Θ. επισημαίνεται ότι «η επιλογή σημαιοφόρων κ.λ.π. γίνεται από το σύλλογο διδασκόντων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις, τις οποίες καμιά απόφαση του συλλόγου διδασκόντων δεν μπορεί να ακυρώνει και να αντιστρατεύεται, ανεξάρτητα από προσωπικές απόψεις σχετικές με το θέμα».


Επειδή είναι ανεπίτρεπτο να σημειώνονται ρατσιστικά κρούσματα στα σχολεία, όμως το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται, άρα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν πριν εδραιωθούν.


Επειδή η εκπαίδευση έχει ρόλο να διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες και τα σχολεία είναι ο φορέας της και όχι κοιτίδες ρατσιστικού μίσους.


Επειδή η διαπολιτισμική εκπαίδευση έχει προ πολλού εξοβελιστεί από τα σχολεία, μολονότι η χώρα μας είναι σταυροδρόμι πληθυσμών και πολιτισμών και τόπος μόνιμης διαμονής αλλοδαπών κάθε εθνικότητας και θρησκευτικής πεποίθησης.


Επειδή η άνοδος του νεοναζισμού είναι ψηφίδα ενός ευρύτερου μωσαϊκού επίθεσης και μίσους για τη δημοκρατία και τους κοινωνικούς αγώνες που ξεκινάει από τη μνημονιακή πολιτική, διαχέεται στο σύνολο της κοινωνικής ζωής και έχει φτάσει ακόμη και μέσα στα σχολεία.


Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την πρόληψη αλλά και την πάταξη περιστατικών και κρουσμάτων ρατσισμού και ρατσιστικής βίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και πρωτίστως στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια;
2.    Γιατί επέτρεψε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας να μην εφαρμοστεί η ισχύουσα έως και σήμερα Υπουργική Απόφαση του 2001, αντίθετα απεκδύθηκε του ρόλου της, μεταθέτοντας την ευθύνη εφαρμογής της ή μη στον διευθυντή του ΕΠΑΛ Φαρσάλων;
3.    Θα εντάξει προγράμματα πολυπολιτισμικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, καθώς και προγράμματα για το σεβασμό στην ετερότητα/διαφορετικότητα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Αναστάσιος Κουράκης

Δημήτρης Γελαλής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)