to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 30.11.2018

Πολιτική

Ερώτηση στη Βουλή για νέο ψευδές ρεπορτάζ του Star για τους ανύπαρκτους «Φρουρούς της Θράκης»

Eρώτηση του Χρ. Καραγιαννίδη στη Βουλή για ψευδές ρεπορτάζ του Star για «παραστρατιωτικό ομάδα με όνομα "Φρουροί της Θράκης"»


Όπως αναφέρεται στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα «νέο ψευδές ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR»:

Στις 21.11.2018, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, παρουσιάστηκε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Λάμπρου Δεμερτζή, το οποίο έκανε λόγο για «μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα», τους «ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ». Βάσει του ρεπορτάζ αυτού, η παραστρατιωτική αυτή ομάδα δρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μάλιστα κατόρθωσε, στο πλαίσιο ενός τεταμένου κλίματος στην περιοχή, να συλλάβει 62 μετανάστες Παλαιστίνη και Υεμένη την ώρα που περνούσαν τον ποταμό Έβρο, επαναπροωθώντας τους στην Τουρκία. 

Για μια ακόμη φορά, η ιστοσελίδα http://ellinikahoaxes.gr έλεγξε τα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν πως και αυτό το ρεπορτάζ είναι ψευδές και στημένο

Το ψευδές ρεπορτάζ του Star

Συγκεκριμένα, τα πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό, δεν αποτελούν αποκλειστικές εικόνες της παραστρατιωτικής αυτής ομάδας, αλλά της διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018». Δηλαδή απεικονίζουν τους Εθνοφύλακες που έλαβαν μέρος στην άσκηση. Τα δημοσιεύματα αυτά βρίσκονται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα http://ellinikahoaxes.gr, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη – ανύπαρκτη – ομάδα  αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε άρθρο του katohika.gr, που ασχολείται γενικά με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Το άρθρο αυτό υπογράφει η αυτοαποκαλούμενη «Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης», η οποία κατά καιρούς διοχετεύει φανταστικές ιστορίες σε αναξιόπιστα μπλογκς και ιστοσελίδες. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2017 είχε δηλώσει πως θα αναλάμβανε την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, αλλά και πως στην απαγωγή εμπλέκονταν και πολιτικοί.

Σημειώνεται πως και η ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων διαβεβαίωσε πως «δεν έχει υποπέσει η δράση καμιάς τέτοιας ομάδας, σαν τους ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, στην αντίληψή τους.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ακόμη περίπτωση παραγωγής και διασποράς ψευδών ειδήσεων από κεντρικό δελτίο τηλεοπτικού καναλιού υψηλής τηλεθέασης και το δημοσιογράφο Λάμπρο Δεμερτζή, που κατορθώνει να δημιουργήσει χωρίς λόγο κλίμα τρόμου, αλλά και να υποθάλψει τον εθνικισμό. Οι ψευδείς ειδήσεις, ως μηχανισμός αποπροσανατολισμού και πόλωσης, γίνονται ολοένα και πιο συχνές κι αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεται το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να ελέγξει τις ειδήσεις που μεταδίδει το κανάλι STAR CHANNEL κι εφόσον διαπιστωθεί παραπληροφόρηση, να υπάρξει η αντίστοιχη τιμωρία;

2) Προτίθεται να παρέμβει Εισαγγελέας, για να ελέγξει την πληθώρα ψευδών ειδήσεων, οι οποίες καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας στους Έλληνες πολίτες, ενώ ταυτόχρονα κατορθώνουν να πυροδοτήσουν εθνικιστικά αντανακλαστικά και να στρέψουν ένα μεγάλο μέρος τους εναντίον μεταναστών και προσφύγων;

Την ερώτηση υπογράφουν οι ερωτώντες βουλευτές:

Καραγιαννίδης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Θελερίτη Μαρία

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καΐσας  Γεώργιος

Καστόρης Αστέριος

Κουράκης Αναστάσιος

Κυρίτσης Γεώργιος

Λιβανίου  Ζωή

Μορφίδης Κωνσταντίνος 

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπγιάλας Χρήστος

Πάλλης Γεώργιος

Ρίζος Δημήτριος

Σκούφα Ελισσάβετ-Μπέττυ 

Σταμπουλή Αφροδίτη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)