to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 28.09.2012

left.gr

Οικονομία

Ερώτηση στη Βουλή από τον Αλ. Τσίπρα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και των Special Olympics

«Είναι πλέον κοινή πίστη όλων των Ελλήνων, μετά την επιβολή του ΔΝΤ και των Μνημονίων, ότι τα ιλιγγιώδη ποσά τα οποία δαπανήθηκαν για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος της χώρας», τονίζουν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπαδημούλη. Με ερωτήσεις και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή ζητούν τη δημοσιοποίηση του πραγματικού κόστους και των πραγματικών εσόδων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των Special Olympics του 2011, όπως και του Φεστιβάλ «Ελληνιάδα», καθώς και των αποτελεσμάτων των σχετικών διαχειριστικών ελέγχων που παραμένουν ακόμα αδημοσίευτα.



«Το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, ανήλθε σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και την τότε αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, σε 8,95 δισεκατομμύρια ευρώ, «ποσό στο οποίο συμπεριλαμβανόταν τα κονδύλια που δαπανήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό (τακτικό και ΠΔΕ) για τα έργα και την προετοιμασία των αγώνων (7,2 δισ. €)- χωρίς να αναφερθούν τα συγκεκριμένα έργα- και για τις δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» (1,75 δισ. €). Στο ποσό αυτό σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις της εποχής, δεν συμπεριλαμβανόταν το κόστος κατασκευής των έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκαν, λόγω των αγώνων αλλά ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν (αεροδρόμιο, αττική οδός, τραμ)».


Οι Αλ. Τσίπρας, Π. Κουρουμπλής, Π. Λαφαζάνης και Δ.Παπαδημούλης προσθέτουν:


«Εκτός από την Αττική εκτελέστηκαν έργα και στην περιφέρεια, τα οποία περιλαμβανόταν στα ειδικά έργα εθνικών επιλογών, μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2004».  Όσον αφορά την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των Ολυμπιακών έργων, κατά το σχεδιασμό τους, δεν είχε προβλεφθεί η μελλοντική και μόνιμη χρήση τους αν και είχαν εκπονηθεί και κατατεθεί σχετικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το 2005 συστάθηκε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, η οποία το 2010 μετονομάσθηκε σε Γενική Γραμματεία Πολιτιστικής και Τουριστικής Αξιοποίησης, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα» και τονίζουν:

«Με τα έργα αυτά δεσμεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που στερούν δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους χώρους. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις καθημερινά ερειπώνονται και απαξιώνονται».


  Ο πρόεδρος της ΚΟ και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να κατατεθούν και όλα τα σχετικά έγγραφα: 


1.                  Το κράτος είναι σε θέση να γνωρίζει το συνολικό κόστος των ολυμπιακών αγώνων του 2004 από την προετοιμασία τους το 1998 μέχρι και την εκκαθάρισή τους το 2004 (ως προς το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αθλητικό και το συνολικό κόστος των έργων υποδομής);

2.                  Ποιο είναι το ύψος της γραμμένης πίστωσης, προϋπολογιστικά και απολογιστικά ανά έτος, στον ειδικό φορέα και κωδικό του προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού από τον οποίο επιχορηγούνταν  οι Ολυμπιακοί αγώνες από το 1998 μέχρι το 2001; Ποιες κατηγορίες δαπανών κάλυπταν οι επιχορηγήσεις;

3.    Δόθηκαν επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ ή άλλον φορέα του δημοσίου και σε ποιο ύψος ανήλθαν ανά έτος;

4.    Απολογιστικά ποια ήταν τα έσοδα της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004»; (τηλεοπτικά δικαιώματα, πώληση εισιτηρίων, χορηγίες, εμπορία ολυμπιακών προϊόντων κ.λπ.)

5.    Ποιο το ύψος του τελικού ποσού που αποδόθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) από πωλήσεις εισιτηρίων, προϊόντων κλπ, σύμφωνα με την σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ ΔΟΕ και ελληνικού κράτους;

Ακόμα, ζητούν να πληροφορηθεί το Κοινοβούλιο για τις αδειοδοτήσεις Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής αξιοποίησης και από τους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών, το κόστος φύλαξης των Ολυμπιακών ακινήτων, τον αρχικό προϋπολογισμό και το τελικό κόστος κατασκευής κάθε ολυμπιακού έργου ξεχωριστά και πόσο αποτιμάται σήμερα, ποιες ελεγκτικές επιτροπές έχουν ορισθεί και με ποιες αποφάσεις, πόσοι διαχειριστικοί έλεγχοι έχουν διενεργηθεί, καθώς και οια ήταν η δαπάνη για κάθε απόφαση ορισμού ελεγκτικής επιτροπής, εταιρείας, ή ορκωτών λογιστών και τίνος φορέα τον προϋπολογισμό επιβάρυνε.


«ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛEΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ SPECIAL OLYMPICS»


Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

«Για τη διοργάνωση των παγκόσμιων αγώνων των Special Olympics στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2011 δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό όταν το δεύτερο μνημόνιο οδηγούσε τους Έλληνες πολίτες σε νέες δυσβάσταχτες περικοπές και περαιτέρω εξαθλίωση, τονίζουν σε άλλη, σημερινή επίσης, ερώτησή τους ο πρόεδρος της ΚΟ και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως προσθέτουν: «Τον Οκτώβριο του 2011 συστάθηκε ελεγκτική ομάδα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το διαχειριστικό έλεγχο της «Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics- Αθήνα 2011». Μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου». Οι ερωτώντες ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα τα παρακάτω έγγραφα:

1.    Η έκθεση Αποτελεσμάτων Ελέγχου οικονομικής διαχείρισης της «Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics- Αθήνα 2011»’ της Ελεγκτικής Ομάδας της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών
2.    Όλες οι αποφάσεις επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΟΠΑΠ
3.    Προϋπολογισμό, Απολογισμό, Ισολογισμό και τελικό Ισοζύγιο πληρωμών της «Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics- Αθήνα 2011»
4.    Τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών όλων των χρήσεων

5.    Το πόρισμα των εκκαθαριστών που τυχόν έχουν ορισθεί από το Υπουργείο Υγείας.


ΕΝΑ ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!


Με τρίτη ερώτησή τους,  οι Αλ. Τσίπρας, Π. Κουρουμπλής, Π. Λαφαζάνης και Δ.Παπαδημούλης ζητούν να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για την  «Ελληνιάδα», «ένα φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού της νεολαίας του απόδημου ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τέλος Ιουνίου 2003 με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).  Το νομικό πρόσωπο που συστάθηκε για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Ελληνιάδα» δαπάνησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, 1 δισ. δρχ για τρεις μέρες γιορτής. Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί σχετικός διαχειριστικός έλεγχος. Για το λόγο αυτό,  αιτούμαστε:

1.      Όλες τις αποφάσεις επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (Υπ. Πολιτισμού και Υπ. Εξωτερικών) και τον ΟΠΑΠ.

2.      Προϋπολογισμό, Απολογισμό, Ισολογισμό και τελικό Ισοζύγιο πληρωμών της ‘Ελληνιάδας’’.

3.      Τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών για όλες τις οικονομικές χρήσεις.

4.      Το πόρισμα των εκκαθαριστών που τυχόν έχουν ορισθεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)