to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 25.11.2019

Οικονομία

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τους σχεδιασμούς επιβολής ενιαίου φόρου για τα κέρδη της ψηφιακής οικονομίας

“Το ενδεχόμενο φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας τέθηκε εκ νέου κατά την ακρόαση των νέων Επιτρόπων - Η διεθνής κοινότητα δεν αποκλείει μια τέτοια συμφωνία, στο πλαίσιο των χωρών του ΟΟΣΑ, μέσα στο 2020”


Ερώτηση στην Κομισιόν καταθέτει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα τους σχεδιασμούς της Επιτροπής περί ενός ενιαίου φόρου για τα κέρδη της ψηφιακής οικονομίας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική διεθνής συμφωνία μέσα στο 2020.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν “σε ποιες αρχές θα βασίσει το σχέδιο που θα προτείνει στα κράτη-μέλη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία”.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας τέθηκε εκ νέου κατά την ακρόαση των νέων Επιτρόπων. Η διεθνής κοινότητα δεν αποκλείει μια τέτοια συμφωνία, στο πλαίσιο των χωρών του ΟΟΣΑ, μέσα στο 2020. Όμως, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, κατά ορισμένους Επιτρόπους.

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία “σε μια τέτοια προοπτική κράτη-μέλη εκφράζουν δυσαρέσκεια (Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), παρ' όλο που μια ευρωπαϊκή συμφωνία περί ψηφιακού φόρου θα ενίσχυε κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ την κοινοτική οικονομία”, και ενόσω “την ίδια στιγμή υπέρογκα ποσά χάνονται σε φορολογικούς “παραδείσους” εντός και εκτός της ΕΕ.”.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν “πώς θα αντιμετωπίσει τον παράγοντα των διεθνών αντιδράσεων απέναντι σε μια ευρωπαϊκή λύση για την ψηφιακή φορολόγηση”, και υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ είχαν αντιδράσει απέναντι στη μονομερή απόφαση της Γαλλίας για φορολόγηση με 3% των εν λόγω εταιρειών. Τέλος, ζητά να μάθει “με ποια συμπεράσματα και ευρήματα προχωρούν οι έρευνες της Κομισιόν επί των κρατών-μελών, που χαρακτηρίζονται από διάφορους οργανισμούς ως φορολογικοί παράδεισοι”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Ενιαίος ψηφιακός φόρος

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός ενιαίου φόρου επί των κερδών της ψηφιακής οικονομίας τέθηκε εκ νέου κατά την ακρόαση των νέων Επιτρόπων. Η διεθνής κοινότητα δεν αποκλείει μια τέτοια συμφωνία, στο πλαίσιο των χωρών του ΟΟΣΑ, μέσα στο 2020. Όμως, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, κατά ορισμένους Επιτρόπους.

Σε μια τέτοια προοπτική κράτη-μέλη εκφράζουν δυσαρέσκεια (Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), παρ' όλο που μια ευρωπαϊκή συμφωνία περί ψηφιακού φόρου θα ενίσχυε κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ την κοινοτική οικονομία. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχα υπέρογκα ποσά χάνονται σε φορολογικούς “παραδείσους” εντός και εκτός της ΕΕ.

Ερωτάται η Κομισιόν:

- Σε ποιες αρχές θα βασίσει το σχέδιο που θα προτείνει στα κράτη-μέλη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο μέσα στο 2020;

- Πώς θα αντιμετωπίσει τον παράγοντα των διεθνών αντιδράσεων απέναντι σε μια ευρωπαϊκή λύση για την ψηφιακή φορολόγηση; Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν αντιδράσει απέναντι στη μονομερή απόφαση της Γαλλίας για φορολόγηση με 3% των εν λόγω εταιρειών.

- Με ποια συμπεράσματα και ευρήματα προχωρούν οι έρευνες της Κομισιόν επί των κρατών-μελών,που χαρακτηρίζονται από διάφορους οργανισμούς ως φορολογικοί παράδεισοι (π.χ. Oxfam);

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)