to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 30.07.2019

Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την τοποθέτηση Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, κατά παράβαση του νόμου, στην Ελλάδα

«Πώς θα αντιμετωπίσει η Κομισιόν την τοποθέτηση Γενικών και Ειδικών Γραμματέων από τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, που αγνοεί την εν εξελίξει διαδικασία σε εφαρμογή του νόμου; – Συμβαδίζει με τον στόχο της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση;»


Eρώτηση προς την Κομισιόν για την τοποθέτηση Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, κατά παράβαση του νόμου, στην Ελλάδα κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε την τοποθέτηση 52 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, παραβιάζοντας ευθέως τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας και συγκεκριμένα του  ν. 4369/2016, «παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, βάσει του ισχύοντος νόμου, και επτά χιλιάδες αιτήσεις αξιολογούνται από το ανεξάρτητο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, που έχει συσταθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι «στην τελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης της Ελλάδας με το πρόγραμμα προσαρμογής του ESM (Ιούνιος 2018) η Κομισιόν επισημαίνει πως ο ν. 4369/2016 -που διέπει τη διαδικασία επιλογής Γενικών και Ειδικών Γραμματέων- συνιστά εγγύηση για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης», όπως υπενθυμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης.

Ο ίδιος ζητά να μάθει από την Κομισιόν αν «θεωρεί ότι η ανακοίνωση 52 ονομάτων Γενικών και Ειδικών Γραμματέων από την νέα Ελληνική Κυβέρνηση, αγνοώντας την εν εξελίξει διαδικασία σε εφαρμογή του νόμου, συμβαδίζει με τον στόχο της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση», καθώς και «πώς αξιολογεί και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας που αποσκοπεί στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση της αξιοκρατίας».

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Στην τελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης της Ελλάδας με το πρόγραμμα προσαρμογής του ESM (Ιούνιος 2018) η Κομισιόν επισημαίνει πως ο ν. 4369/2016 -που διέπει τη διαδικασία επιλογής Γενικών και Ειδικών Γραμματέων- συνιστά εγγύηση για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης[1].

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, βάσει του ισχύοντος νόμου, και επτά χιλιάδες αιτήσεις αξιολογούνται από το ανεξάρτητο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, που έχει συσταθεί, η νέα Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την τοποθέτηση 52 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, παραβιάζοντας ευθέως τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας και συγκεκριμένα του  ν. 4369/2016.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Κομισιόν:

Θεωρεί ότι η ανακοίνωση 52 ονομάτων Γενικών και Ειδικών Γραμματέων από την νέα Ελληνική Κυβέρνηση, αγνοώντας την εν εξελίξει διαδικασία σε εφαρμογή του νόμου, συμβαδίζει με τον στόχο της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση;
Πώς αξιολογεί και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας που αποσκοπεί στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση της αξιοκρατίας;

[1] «…ensuring the de-politicization of the public administration… including the replacement of politically appointed Secretaries General with Administrative Secretaries, an initiative raised by the Greek authorities and agreed with the institutions…», https://bit.ly/2OhWcwA, σελ. 37

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)