to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 01.11.2019

Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για το κυβερνητικό σχέδιο αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες

Επείγουσα ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για διάταξη σε σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης, που αποδεσμεύει πάνω από 1 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.


Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, με αφορμή διάταξη σε σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση άμεσα προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η οποία προβλέπει την αναδρομική αποδέσμευση όσων περιουσιακών στοιχείων προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητεςμε το πέρας 18 μηνών, υπέβαλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ποια η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει προϊόντα οικονομικών εγκλημάτων αν εφαρμοστεί η επικείμενη διάταξη; - Ποιες οι συνέπειες στην αποτελεσματική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες;».

Στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Επιτροπή για το αν «κρίνει ότι θα επέλθουν αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αν ναι, ποιες», ενώ ζητά να μάθει και για το «ποιες εκτιμά η Επιτροπή ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της διάταξης στη δυνατότητα ανάκτησης από το Ελληνικό Δημόσιο των προϊόντων οικονομικών εγκλημάτων, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην πιστοληπτική ικανότητα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ελλάδας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια δεσμεύτηκαν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προϊόντα οικονομικών εγκλημάτων ύψους άνω του 1 δισ., μετά από έρευνα σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, ναρκωτικών, εγκληματικών οργανώσεων, trafficking.

Η εν λόγω διάταξη έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» που έθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης προς δημόσια διαβούλευση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Θέμα: Επικείμενη διάταξη για την αποδέσμευση προϊόντων οικονομικών εγκλημάτων με το πέρας 18 μηνών

Διάταξη σχεδίου νόμου  της Ελληνικής Κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, ορίζει ότι η δέσμευση προϊόντων οικονομικών εγκλημάτων (λογαριασμών, κινητών, ακινήτων κλπ.) που διατάσσει η Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 18 μήνες.
Πρόσφατο δημοσίευμα  αναφέρει ότι η εφαρμογή της διάταξης θα οδηγήσει σε αναδρομική αποδέσμευση προϊόντων οικονομικών εγκλημάτων ύφους άνω του 1 δις ευρώ, με το 80% να αφορά δεσμεύσεις που σχετίζονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Η εν λόγω διάταξη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία κάνει λόγο για κίνδυνο συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο, για ευνοϊκή μεταχείριση δραστών με μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και για κλονισμό της διεθνούς αξιοπιστίας στης χώρας.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

- Κρίνει ότι θα επέλθουν αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αν ναι, ποιες;
- Ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της διάταξης στη δυνατότητα ανάκτησης από το Ελληνικό Δημόσιο των προϊόντων οικονομικών εγκλημάτων, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην πιστοληπτική ικανότητα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ελλάδας;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)