to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:40 | 31.07.2019

Οικονομία

Ερώτηση Παπαδημούλη προς την Κομισιόν για την ανεργία και την υποαπασχόληση των νέων εργαζόμενων

«Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία, δράσεις και στρατηγικό σχεδιασμό προτείνετε για τη νεανική ανεργία και υποαπασχόληση στην Ελλάδα;»


Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, για το γεγονός «ότι παρά την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, οι νέοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, υποαπασχόληση και μεγάλες περιόδους αδράνειας».

Στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times”, που παραθέτει στοιχεία της Eurostat και της Refinitiv, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι εκτός από τον ευρωπαϊκό νότο, οι νέοι και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν πλέον αντίστοιχα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι «σε μια μελλοντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, οι νέοι θα είναι αυτοί που θα  πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερο τίμημα στον εργασιακό τομέα» και ρωτά την Επιτροπή τι είδους άμεσα μέτρα προτίθεται να αναλάβει γενικότερα αλλά και «ποια συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, δράσεις και στρατηγικό σχεδιασμό έχει να προτείνει για την Ελλάδα για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Ερώτημα με αίτημα γραπτής απάντησης

Θέμα: Δυσκολίες πρόσβασης των νέων στην εργασία

Δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times” (Young people struggle in eurozone’s two-tier labour market 17.07.2019),[1] επικαλούμενο στοιχεία της Eurostat και της Refinitiv, αναφέρει ότι παρά την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, οι νέοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, υποαπασχόληση και μεγάλες περιόδους αδράνειας.

Οι νέοι εργαζόμενοι έχουν λιγότερο ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, με πολλούς από αυτούς να κατέχουν μονάχα συμβάσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Παρόλο που το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας και υποαπασχόλησης είναι ιδιαίτερα έντονο στον ευρωπαϊκό νότο, οι νέοι και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν πλέον παρόμοιες καταστάσεις. Το άρθρο καταλήγει ότι σε μια μελλοντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, οι νέοι θα είναι αυτοί που θα  πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερο τίμημα στον εργασιακό τομέα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Τι μέτρα πρόκειται να αναλάβει άμεσα για να αντιμετωπίσει την νεανική ανεργία -υποαπασχόληση;

– Ποια συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, δράσεις και στρατηγικό σχεδιασμό έχει να προτείνει για την Ελλάδα για τη επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027;

[1]https://www.ft.com/content/6ca9cfd8-9cc8-11e9-9c06-a4640c9feebb

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)