to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 10.05.2019

Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη για την έμμεση χρηματοδότηση των ακροδεξιών κινημάτων διαμέσου της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

“Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ προς κόμματα δεν καταλήγει σε ακροδεξιές οργανώσεις, που ενισχύονται οικονομικά από ακροδεξιούς ρατσιστές τρομοκράτες, όπως ο Tarrant;”


Ερώτηση προς την Κομισιόν, αναφορικά με την έμμεση χρηματοδότηση ακροδεξιών κινημάτων ανά την Ευρώπη, δια μέσου των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αφορμή για την ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη, αποτέλεσαν τα αποτελέσματα έρευνας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας που είδε το φως της δημοσιότητας σε διεθνή ΜΜΕ (Der Standard, The Guardian κ.λπ.), η οποία αναφέρει ότι ο ακροδεξιός τρομοκράτης της Νέας Ζηλανδίας Brenton Harrison Tarrant χρηματοδότησε με αρκετές χιλιάδες ευρώ ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και την αυστριακή φιλοναζιστική IBO (Identitarian Movement of Austria).

Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει επίσης έμμεσα έσοδα αρκετών χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα, από διαφημιστικές καταχωρήσεις στα περιοδικά της, που πληρώνονται από το γαλλικό ENF και τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του FPO, Harald Vilimsky.

Συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά και με δεδομένο ότι και η πολιτικός του FPO Susanne Winter, ως μέλος του ακροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (Alliance for Peace and Freedom), είχε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018 πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «με ποιον τρόπο διασφαλίζει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ προς κόμματα δεν καταλήγει να τέμνεται με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν ακροδεξιές οργανώσεις από ακροδεξιούς ρατσιστές τρομοκράτες» όπως ο Brenton Harrison Tarrant.

Καθώς και «αν η Κομισιόν έχει αναλυτική κατάσταση των δράσεων που ενισχύουν οικονομικά σε εθνικό επίπεδο και με έμμεσο τρόπο, το ENF» όπως και «αν μερίδιο της χρηματοδότησης του ENF καταλήγει εμμέσως μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων, σε ακροδεξιά κινήματα ανά την Ευρώπη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης (Προτεραιότητα)

προς την Επιτροπή

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (Der Standard, The Guardian κ.λπ.) τα οποία επικαλούνται έρευνα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ο ακροδεξιός τρομοκράτης της Νέας Ζηλανδίας Brenton Harrison Tarrant είχε αποστείλει πολλά χιλιάδες ευρώ σε ακροδεξιές οργανώσεις την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στον Martin Sellner, επικεφαλής του κινήματος IBO (Identitarian Movement of Austria).

Ο Ευρωβουλευτής του ENF και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FPO, Harald Vilimsky, εμφανίζεται μέσω πληρωμένων διαφημίσεων σε σειρά τευχών στα  περιοδικά του φιλοναζιστικού IBO, κάνοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσες δωρεές πολλών χιλιάδων ευρώ στο ίδιο το κίνημα.

Ταυτόχρονα η Susanne Winter, πολιτικός του FPO είναι μέλος στην Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία (Alliance for Peace and Freedom) η οποία μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Γνωρίζει αν μερίδιο της χρηματοδότησης του ENF καταλήγει να χρηματοδοτεί με έμμεσο τρόπο ακροδεξιά κινήματα ανά την Ευρώπη;

  2. Έχει αναλυτική κατάσταση των δράσεων που ενισχύουν με έμμεσο τρόπο σε εθνικό επίπεδο, τα χρήματα που λαμβάνει το ENF;

  3. Με ποιον τρόπο διασφαλίζει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ προς κόμματα δεν καταλήγει να τέμνεται με χρηματοδότηση που λαμβάνουν ακροδεξιές οργανώσεις τις οποίες χρηματοδοτούν ακροδεξιοί ρατσιστές τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο, όπως ο Brenton Harrison Tarrant;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)