to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 14.04.2020

Πολιτική

Ερώτηση Ν. Φίλη και Μ. Τζούφη για τα προσωπικά δεδομένα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Μερόπη Τζούφη με θέμα:


Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Μερόπη Τζούφη με θέμα:

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να υλοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας. Κίνδυνοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση επιλέχθηκε ως λύση ανάγκης μετά την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων. Δυστυχώς, όπως τονίζουν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέδειξε μέχρι σήμερα τεράστια ολιγωρία και παροιμιώδη ανικανότητα στην οργάνωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Στην πράξη και παρά τις επικοινωνιακές πομφόλυγες, υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις στις εγγραφές εκπαιδευτικών και μαθητών, επειδή δεν ενισχύθηκε εγκαίρως η δικτυακή υποδομή. Ενώ ακόμη και σήμερα, πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές δυσκολεύονται να οργανώσουν σωστά το ψηφιακό τους μάθημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε και υποστηρίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις δεδομένες συνθήκες της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι αυτός ο τρόπος μάθησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τη «ζωντανή, φυσική» διδασκαλία στη σχολική τάξη. Για το λόγο αυτό, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποκλειστικά από δημόσιες υποδομές. Δίκτυα και ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά αποθετήρια που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας και ευρύτερα ο δημόσιος τομέας.

«Αναφερόμαστε στον τεχνολογικό φορέα του υπουργείου Παιδείας ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» που λειτουργεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το Φωτόδεντρο, το myschool, το e-me, στο ΙΕΠ (που υπό τη νέα του διοίκηση λάμπει διά της απουσίας του), στο ΕΔΥΤΕ που παρέχει και μπορεί να παράσχει ακόμα μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ στα δίκτυα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στόχος, πρέπει να είναι η λειτουργία 200.000 ψηφιακών τάξεων στο σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως είναι προφανές ότι αυτή η επιλογή και όχι η προσφυγή σε αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας εργαλεία του ιδιωτικού τομέα είναι η επωφελέστερη εκπαιδευτικά λύση και βέβαια πολύ πιο οικονομική σε βάθος χρόνου, καθώς με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται και αναβαθμίζονται υποδομές, δίκτυα και ανθρώπινο δυναμικό στα οποία το δημόσιο επένδυσε εκατομμύρια ευρώ.

Πολύ περισσότερο όταν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση λαμβάνει χώρα μεγάλης έκτασης επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. H γενικευμένη αποθήκευση των αρχείων και των στοιχείων οικιακού διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP), η χρήση καμερών και άλλων τεχνικών μέσων, γεννά σοβαρά ερωτήματα για την προστασία των προσώπων αυτών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν -μεταξύ άλλων- την υπουργό Παιδείας αναφορικά με την επιλογή του συστήματος Webex Meetings ως ψηφιακού εργαλείου στο πλαίσιο παρεχόμενης τηλεκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. «Μέσα από ποια διαδικασία αποφάσισε να αποκλείσει τους δημόσιους φορείς που εποπτεύει από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πώς τεκμηριώνει την απόφασή της αυτή;».

Όσον αφορά τη διασφάλιση και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, «το ΥΠΑΙΘ έχει προβεί και ολοκληρώσει τη διαδικασία συμμόρφωσης με το νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ΕΕ679/2016 αλλά και με το νόμο 4624/2019 (GDPR);».

Eπιπλέον, ζητούν να προσκομιστούν στο σύνολό τους τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το υπουργείο διερεύνησε τη δυνατότητα των δημοσίων φορέων που εποπτεύει αλλά και ευρύτερα, να αναλάβουν τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση και τι απάντησαν οι φορείς αυτοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)