to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 07.12.2021

Πολιτική

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για το κόστος του ρεύματος στους αγρότες

Για την ανάγκη να συγκρατηθεί η ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής στους αγρότες κατέθεσε Ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.


Η αύξηση αυτή συνδέεται με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο πολλούς αγρότες της Μαγνησίας.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες της Μαγνησίας βλέπουν τεράστιες αυξήσεις που αγγίζουν το 30 - 40% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορούν τις καταναλώσεις για την καλλιέργεια των αγροτικών τους εκτάσεων. Σημαντικό είναι το πρόβλημα στους καλλιεργητές που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις άρδευσης, καθώς οι λογαριασμοί τους σήμερα φτάνουν τα 5.000 έως 10.000 ευρώ.

«Οι αγρότες της περιοχής είναι αδύνατο να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές στο κόστος παραγωγής, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και ότι πολλές καλλιέργειες στη Μαγνησία χρησιμοποιούν γεωτρήσεις άρδευσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην καταφέρουν να σπείρουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής. Συμπλήρωσε ότι οι αγρότες της Μαγνησίας θεωρούν βασική αιτία για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής τη θέσπιση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που είναι ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας σύμφωνα με τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος σημείωσε ότι τα μέτρα της έκπτωσης 30% της ΔΕΗ και της επιδότησης στις καταναλώσεις έως 300kWh  δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση  από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς ειδικά σε περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με υψηλή κατανάλωση,  αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος  αυξάνεται σε κάθε περίπτωση και δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την επιχειρήσεις και τις καλλιέργειες των αγροτών της περιοχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)