to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για την ανεξέλεγκτη εξουσία των τεχνολογικών κολοσσών

Την στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει νομοσχέδια για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης ισχύος των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google, η Facebook, η Amazon και η Apple, η απόκριση της ΕΕ στο ίδιο θέμα, αν και προς τη θετική κατεύθυνση, παραμένει ανεπαρκής.


Ειδικότερα, οι Αμερικανοί νομοθέτες εξετάζουν νομοσχέδια για να περιορίσουν την πρακτική των τεχνολογικών κολοσσών να δημιουργούν πλατφόρμες για κλάδους του επιχειρείν και κατόπιν να γίνονται οι ίδιοι ανταγωνιστές στον εκάστοτε κλάδο.

Ένα από αυτά τα νομοσχέδια απαγορεύει στις πλατφόρμες την κατοχή θυγατρικών που λειτουργούν στην πλατφόρμα τους εάν αυτές οι θυγατρικές ανταγωνίζονται με άλλες επιχειρήσεις - πιθανώς αναγκάζοντας τις Big Tech να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία. Ένα δεύτερο θα καθιστούσε παράνομο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια πλατφόρμα να προωθεί τα δικά της προϊόντα στην πλατφόρμα της, εις βάρος των ανταγωνιστιών, επί ποινή προστίμου ύψους έως και 30% των εσόδων της επηρεαζόμενης επιχείρησης. Το τρίτο νομοσχέδιο θα απαιτούσε από μια πλατφόρμα να αποφύγει οποιαδήποτε συγχώνευση, εκτός εάν μπορεί να δείξει ότι η εταιρεία που αποκτήθηκε δεν ανταγωνίζεται κανένα προϊόν ή υπηρεσία την οποία προσφέρει η πλατφόρμα. Ένα τέταρτο θα απαιτούσε πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στους χρήστες να μεταφέρουν τα δεδομένα τους αλλού εάν το επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένης μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης. Τέλος, ένα πέμπτο νομοσχέδιο εμπλέκει σημαντικά στον έλεγχο των Big Tech το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Κινούμενη προς μια αντίστοιχη κατεύθυνση, αλλά πιο διστακτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε δυο προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στο επίπεδο του δίκαιου ανταγωνισμού και της προστασίας των δεδομένων των πολιτών, όμως ακόμη είναι αδύναμες.

Ειδικότερα, είναι θετικό ότι οι προτάσεις αυτές θα ανανεώνονται συχνά, ώστε να είναι σύγχρονες με τις τεχνολογικές εξελίξεις, και ότι προβλέπουν ποινές. Ωστόσο οι ποινές δεν είναι στο ύψος των προτεινόμενων αμερικανικών. Ακόμη θέτουν το ύψος των τιμών στα καταστήματα εφαρμογών και επιδιώκουν τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο στις πλατφόρμες να καθορίσουν πως θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί ένας ανταγωνιστής εντός τους. Για παράδειγμα η Facebook θα αναγκαστεί να επιτρέψει σε έναν ανταγωνιστή να προσφέρει το δικό του σύστημα πληρωμής, αλλά δε θα είναι δεσμευμένη να του επιτρέψει να προσφέρει ένα κοινωνικό δίκτυο που συλλειτουργεί με το Facebook. Ακόμη, οι προτάσεις θέτουν το πλαίσιο ιδιοκτησίας των δεδομένων από τους καταναλωτές, οι οποίοι όμως θα πρέπει να έχουν λογαριασμό στην εκάστοτε πλατφόρμα ώστε να διεκδικήσουν τα δεδομένα τους. Τέλος, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους παρατηρητές: Οι δυο προτάσεις εμποδίζουν τα κράτη-μέλη να προβούν σε δικές τους νομοθεσίες, που θα μπορούσαν τυχόν να ήταν πιο προοδευτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις για το πως θα βελτιώσει τις Digital Services Act - Digital Markets Act παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Επίσης, ο Στ. Κούλογλου επισημαίνοντας ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί πολλαπλασιάζουν τις δαπάνες τους για lobbying στις Βρυξέλλες ενώ συνεχίζουν τις καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών -τα νέα κινητά τηλέφωνα, για παράδειγμα, δεν συνοδεύονται από φορτιστή, ο οποίος πωλείται ξεχωριστά ακριβά- ρωτά την Κομισιόν τι μέτρα διαφάνειας και περιορισμού της πρόσβασης των lobbies στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ θα πάρει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)