to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 01.03.2022

Πολιτική

Ερώτηση Γ. Μουζάλα για τις καθυστερήσεις στα έργα του φαληρικού όρμου

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Μουζάλας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου του Δημόσιου Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό Όρμο, ένα έργο πνοής για όλη την Αττική και ιδιαιτέρως για τη Νότια Αθήνα.


Ακολουθεί η πρωτολογία του στη Βουλή

Κύριε Υπουργέ, φέρνουμε για μια ακόμη φορά το ζήτημα με το δημόσιο οικολογικό πάρκο του Φαλήρου, στο Φαληρικό στη Βουλή. Θέλουμε να μας πείτε τι ακριβώς γίνεται με αυτές τις καθυστερήσεις, με αυτές τις αυξήσεις κόστους οι οποίες προέκυψαν, με αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση ενός έργου που θα αλλάξει τη μορφή της Αθήνας, θα δώσει μέτωπο στην πόλη μέσα στη θάλασσα, θα φτιάξει 280 στρέμματα πρασίνου ποδηλατοδρόμων, αθλοπαιδιών και έχει καθυστερήσει απίστευτα και επικίνδυνα.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει την ευθύνη. Εσείς ελέγχετε όμως, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είσαστε υποχρεωμένοι να τους ελέγχετε. Το έργο κουτσαίνει συνέχεια, μπάζα συσσωρεύονται, δεκάδες χιλιάδες τόνοι πάνω στο έδαφος, χιλιάδες τόνοι μέσα στη θάλασσα που παρεμποδίζουν και καταργούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Και ενώ επαίρεστε ότι η πρώτη φάση έχει τελειώσει, η πρώτη φάση δεν έχει ολοκληρωθεί, ο βιολογικός καθαρισμός και ο ταμιευτήρας δεν έχουν παραδοθεί, το Υπουργείο κάλυψε την εταιρεία και δεν πήρε τις ρήτρες που έπρεπε να πάρει.

Θα ήθελα να μας πείτε πότε θα ολοκληρωθεί και αν έχετε σκοπό να ολοκληρώσετε αυτό το στολίδι για την πόλη, τη διέξοδο της προς τη θάλασσα.

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι μέσα στην γενικότητα που απαντήσατε καλύπτονται πράγματα και ευθύνες που πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε όχι για να σας μαλώσουμε σαν Κυβέρνηση, αλλά γιατί νοιαζόμαστε και θέλουμε αυτό το έργο να ολοκληρωθεί και να ολοκληρωθεί μέσα στους χρόνους που προβλεποντουσαν και που προβλέπονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει πολύ μεγάλο βάρος από εδώ και μπρος με κινητοποιήσεις για την ολοκλήρωση του Φαληρικού Δέλτα. Κοιτάξτε να δείτε. Εδώ πέρα για τα μπάζα λέτε ότι φταίει ο δήμος Μοσχάτου. Ο δήμος Μοσχάτου καταγγέλλει ότι φταίνε οι εργολάβοι του εργοταξίου. Είναι δική σας ευθύνη εάν φταίνε οι εργολάβοι του εργοταξίου. Κοιτάξτε τα βουνά από τα μπάζα, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες τόνους. Και αυτό εδώ είναι το έργο, 280 στρέμματα πρασίνου η πρόσβαση της Αθήνας στη θάλασσα και είναι και δημόσιο, κάτι για το οποίο στο «Ελληνικό» δυστυχώς αρχίζουμε να έχουμε πολύ μεγάλες αμφισβητήσεις.

Επομένως, δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να καλυφθούμε από αυτές τις απαντήσεις, όπως για παράδειγμα επικάλυψη με το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη από το Σεπτέμβριο η δεύτερη φάση θα μπορούσε να έχει δημοπρατηθεί. Γιατί; Γιατί υπάρχουντα πάντα. Το ΤΑΙΠΕΔ, λοιπόν, λέμε εμείς τώρα ότι μπορεί να είναι ένα κόλπο, ώστε να καθυστερήσει και άλλο αυτό το έργο το οποίο είναι τόσο απαραίτητο για την Αθήνα, για την Αττική συνολικότερα, αλλά βέβαια και για τους δήμους.

Η πρώτη φάση εκκρεμεί ακόμα και δεν έχει καν ξεκινήσει. Ενώ βγαίνουν και λένε ότι πετύχαμε και κλείσαμε την πρώτη φάση, η πρώτη φάση δεν έχει κλείσει. Η ευθύνη είναι της εταιρείας και της περιφέρειας, αλλά συγχρόνωςέχει καλυφθεί ο εργολάβος για αυτό το πράγμα.

Τέλος, για το πώς σχεδιάζετε την ολοκλήρωση εδώ έχουμε ένα μνημείο κατά την άποψή μου γραφειοκρατίας όπου με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχοντας υπόψιν διάφορα πράγματα, λέει: Εγκρίνουμε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021 των έργων με τα αντίστοιχα οικονομικά τους στοιχεία, όπως περιγράφονται στον πίνακα της απόφασης αυτής. Είναι η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του έργου του Φαληρικού Ορμου και μετά καταλήγει για τη χρηματοδότηση. Μηδέν.

Μια ολόκληρη απόφαση, η οποία λέει χρηματοδοτούμε το έργο και όταν φτάνει στο ποσό λέει μηδέν.

Θέλουμε, λοιπόν, να σας ενημερώσουμε και να σας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία και ελπίζουμε να έχουμε στήριξη και από τα κόμματα της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης και από Βουλευτές δικούς σας. Ξέρω ότι ο κ. Σπανάκης δείχνει μια ευαισθησία σε αυτό το θέμα. Πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί.

Σας το ξανα δείχνω. Εγώ ζω σε αυτές τις γειτονιές. Θα είναι η μόνη όμορφη δημόσια πρόσβαση της Αττικής στη θάλασσα και δεν μπορείτε να συνεχίσετε να το καθυστερείτε πίσω από διάφορες δικαιολογίες ή εξηγήσεις που δενπείθουν και που μας κάνουν καχύποπτους για πιθανή αναβολή του έργου επ’ αόριστον.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)