to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 30.07.2021

Οικονομία

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην ΕΚΤ για τους κινδύνους που συνοδεύουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει τη μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό–ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, παρότι, όχι μόνο το κόστος μετάβασης αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ, αλλά και, όπως δείχνουν οι μελέτες, τα επενδυτικά ρίσκα του συστήματος αυτού μετακυλίονται προς τους ασφαλισμένους


Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με το τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως αυτό που θέλει να φέρει η κυβέρνηση ΝΔ στην Ελλάδα.



Με αφορμή σχετικό διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο <-LINK)  στη διάρκεια του οποίου εκείνη είχε αναφέρει ότι «o τομέας της ιδιωτικής κοινωνικής ασφάλισης έχει προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) ως δυνητικός κίνδυνος», ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρει πως:
«Με την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, εισάγεται κεφαλαιοποιητικό σύστημα, έναντι του ισχύοντος διανεμητικού».
Σύμφωνα με αυτό, «οι τρέχουσες εισφορές των ασφαλισμένων θα συγκεντρώνονται σε ατομικούς λογαριασμούς, θα αποταμιεύονται, θα επενδύονται» με σκοπό να χρηματοδοτήσουν το εισόδημά τους όταν συνταξιοδοτηθούν, ωστόσο «εκθέτοντας τους ασφαλισμένους και τις εισφορές τους στον πιστωτικό κίνδυνο και στον κίνδυνο της αγοράς».

Στην ερώτησή του, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέτει στην ΕΚΤ σχετικά κρίσιμα ερωτήματα, όπως «ποιούς ακριβώς κινδύνους ενέχουν τα προϊόντα ασφάλισης και επενδύσεων, τόσο για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, όσο και για τους ασφαλισμένους», «αν και σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί, προκειμένου να μετριαστούν οι εν λόγω κίνδυνοι» και τέλος «αν κρίνει κατάλληλη και προσήκουσα τη μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην Ελλάδα», όταν «βάσει της αναλογιστικής μελέτης, το κόστος της μετάβασης αυτής θα ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Κίνδυνοι που συνοδεύουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα


Στην πρόσφατη δημόσια ακρόασή της στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής1, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι o τομέας της ιδιωτικής κοινωνικής ασφάλισης έχει προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) ως δυνητικός κίνδυνος.
Με την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης2, εισάγεται κεφαλαιοποιητικό σύστημα, έναντι του ισχύοντος διανεμητικού, στις επικουρικές συντάξεις του 1ου πυλώνα. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα συγκεντρώνονται σε ατομικούς λογαριασμούς, θα αποταμιεύονται, θα επενδύονται και, τελικά, θα χρηματοδοτούν το εισόδημά τους όταν συνταξιοδοτηθούν, εκθέτοντας τους ασφαλισμένους και τις εισφορές τους στον πιστωτικό κίνδυνο και στον κίνδυνο της αγοράς.


Σύμφωνα δε με πρόσφατη έκθεση του ESRB3, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τους επενδυτικούς κινδύνους στους πελάτες τους, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο των εγγυήσεων που προσφέρουν.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

Ποιούς ακριβώς κινδύνους ενέχουν τα προϊόντα ασφάλισης και επενδύσεων, τόσο για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, όσο και για τους ασφαλισμένους;

Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί, προκειμένου να μετριαστούν οι εν λόγω κίνδυνοι;

Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και του γεγονότος ότι η σχετική αναλογιστική μελέτη εκτιμά ότι το κόστος μετάβασης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ4, κρίνει κατάλληλη και προσήκουσα την ανωτέρω μεταρρύθμιση;

[1] https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-economic-and-monetary-affairs_20210628-0900-COMMITTEE-ECON_vd

2 http://www.opengov.gr/minlab/?p=5238

3 https://www.esrb.europa.eu/pub/pdf/reports/esrb.reports210601_low_interest_rate~199fb84437.en.pdf

4 http://www.opengov.gr/minlab/wp-content/uploads/downloads/2021/06/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%95%CE%91%CE%91-total_05.04.2021-sent.pdf

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)