to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 29.11.2019

Πολιτική

Ερώτηση από 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αυθαίρετη απόρριψη 28 αιτημάτων ασύλου χωρίς συνέντευξη

Η Ερώτηση κατατίθεται μετά από καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και πληθώρα δημοσιευμάτων, ενώ είχε προηγηθεί Ερώτηση από την ομάδα Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Στην Ερώτηση γίνεται σαφές ότι η πρακτική της απόρριψης των 28 αιτημάτων είναι εκτός κάθε έννοιας εθνικής, ευρωπαϊκής ή διεθνούς νομιμότητας και παραβιάζει τόσο την αρχή της δίκαιης και εξατομικευμένης κρίσης του αιτήματος με διαδικασία συνέντευξης όσο και την υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά ώστε η συνέντευξη να διενεργείται με διερμηνεία την οποία ο αιτών κατανοεί καλά.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο της για μαζική απόρριψη αιτημάτων ασύλου, κινούμενη εκτός των ορίων που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η διεθνής πρακτική ως ελάχιστες εγγυήσεις. Γι' αυτό το λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και δέσμευση του Υπουργείου για αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους απορριφθέντες, ενώ επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα αυθαιρεσίας.

Ακολουθούν τα ερωτήματα που διατυπώνονται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να τύχουν δίκαιης και εξατομικευμένης κρίσης στο αιτήμά τους για Διεθνή Προστασία οι 28 απορριφθέντες, με την παροχή κατάλληλης διερμηνείας σε γλώσσα που κατανοούν και όλων των εγγυήσεων που προβλέπει το σύστημα δικαίου της χώρας;

2) Θα μεριμνήσει ώστε να μην συνεχιστεί η παραβίαση αυτών των εγγυήσεων και να εξασφαλισθεί η δίκαιη και εξατομικευμένη κρίση όλων των αιτημάτων στο μέλλον, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο αλλά και στις διεθνείς υποχρεώσεις που δεσμεύουν τη χώρα;

Ακολουθεί η ερώτηση:

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Καταγγελία για αυθαίρετη και έκνομη απόρριψη 28 αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας».

Τις τελευταίες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα καταγγελία σύμφωνα με την οποία το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Λέσβου απέρριψε 28 αιτήσεις Διεθνούς Προστασίας με μόνη αιτιολογία ότι δεν κατέστη δυνατό να οριστεί από την αρμόδια υπηρεσία διερμηνεία, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη για την εξέταση του αιτήματος σε γλώσσα που ο αιτών κρίνεται ευλόγως ότι κατανοεί.

Σύμφωνα με στοιχεία επτά μη κυβερνητικών οργανώσεων (HIAS Ελλάδος, RSA, GCR, Equal Rights Beyond Borders, Legal Center Lesvos, DRC και FENIX Humanitarian Legal Aid) που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, οι 28 αιτούντες έλαβαν απορριπτικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό χωρίς ποτέ να κληθούν σε συνέντευξη και χωρίς να τηρηθεί η αρχή της δίκαιης και εξατομικευμένης εξέτασης του αιτήματος, όπως, εκτός των ευρωπαϊκών και διεθνών κειμένων, ορίζεται και στη σχετική νομοθεσία που, μάλιστα, πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Επειδή παραβιάζεται η αρχή της εξατομικευμένης κρίσης του αιτήματος η οποία είναι ρητώς κατοχυρωμένη στο εθνικό δίκαιο (παρ.4 άρ.4 και παρ.3, αρ.74 Ν. 4636/2019)

Επειδή στη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης προβλέπεται η υποχρέωση της αρμόδιας υπηρεσίας να ορίζει διερμηνέα σε γλώσσα που ο αιτών κατανοεί καλά (περ. β  παρ. 12, αρ. 77 Ν. 4636/2019)

Επειδή η προσωπική συνέντευξη μπορεί να παραλείπεται μόνο για αντικειμενικούς λόγους που αφορούν τον αιτούντα (όπως π.χ. για σοβαρούς λόγους υγείας), και όχι λόγω ανεπάρκειας της κρατικής διοίκησης, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν επιδρά αρνητικά στην απόφαση επί της αίτησης (παρ.9 αρ.77 Ν.4636/2019)

Επειδή όλες οι παραπάνω διατάξεις προέρχονται από ενσωμάτωση Οδηγιών, και αποτελούν τις ελάχιστες εγγυήσεις που πρέπει να διασφαλίζονται από τα κράτη-μέλη με αποτέλεσμα η παραβίασή τους να εκθέτει τη χώρα μας.

Επειδή παραβιάζονται βασικές αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαικού Δικαίου, γεγονός που θα οδηγήσει στην καταδίκη της χώρας μας ενώπιον ευρωπαικών και διεθνών δικαστηρίων, αλλά και σε επίπεδο κορυφαίων διεθνών οργανισμών.

Επειδή το θέμα έχει αναδειχθεί και έχει ήδη κατατεθεί σχετική Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Αρβανίτη

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να τύχουν δίκαιης και εξατομικευμένης κρίσης στο αιτήμά τους για Διεθνή Προστασία οι 28 απορριφθέντες, με την παροχή κατάλληλης διερμηνείας σε γλώσσα που κατανοούν και όλων των εγγυήσεων που προβλέπει το σύστημα δικαίου της χώρας;

2) Θα μεριμνήσει ώστε να μην συνεχιστεί η παραβίαση αυτών των εγγυήσεων και να εξασφαλισθεί η δίκαιη και εξατομικευμένη κρίση όλων των αιτημάτων στο μέλλον, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο αλλά και στις διεθνείς υποχρεώσεις που δεσμεύουν τη χώρα;

Ο ερωτώντες βουλευτές:

Ψυχογιός Γεώργιος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου (Σία) Αθανασία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Γκιόλας Ιωάννης

Γεροβασίλη Όλγα

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη (Νίνα) Ειρήνη

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπουρνούς Γιάννης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα (Μπέττυ) Ελισάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)