to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 05.05.2020

Αθλητισμός

Ερώτηση 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων

Ερώτηση κατέθεσαν 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού


Ερώτηση κατέθεσαν 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα την "Άμεση ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων".

Με δεδομένα ότι:

τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν τον σημαντικότερο πυρήνα ανάπτυξης του αθλητισμού και τροφοδοτούν τις εθνικές μας ομάδες.
τα μέτρα που λήφθηκαν για τα αθλητικά σωματεία αφορούσαν στην μερική επιδότηση των συμβάσεων εργασίας και του ενοικίου και μόνο για 45 ημέρες.
εξαιρέθηκε σημαντικός αριθμός ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από τα ως άνω μέτρα.
τα έσοδα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων έχουν μηδενιστεί, εν αντιθέσει με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, που συσσωρεύονται.
χιλιάδες σωματεία ανά την επικράτεια κινδυνεύουν με αφανισμό την προσεχή αθλητική και αγωνιστική περίοδο.
ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας γυμναστών-προπονητών στα αθλητικά σωματεία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός τους σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και την ελάφρυνση των συσσωρευμένων, λόγω της υγειονομικής κρίσης και της υποχρεωτικής αναστολής των δραστηριοτήτων τους, οικονομικών υποχρεώσεών τους ;
2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας γυμναστών – προπονητών και διοικητικού προσωπικού στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία;

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Το ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης του αθλητισμού καθώς και το μέσο μετάβασης στον υψηλού επιπέδου αθλητισμό, ο οποίος προβάλλει συνέχεια τη χώρα μας διεθνώς, με πληθώρα διακρίσεων.
Τα αθλητικά σωματεία ήρθαν εξαρχής αντιμέτωπα με τις συνέπειες των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Η υποχρεωτική αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αναβολή ή/και ακύρωση όλων των αθλητικών διοργανώσεων και το κλείσιμο των αθλητικών υποδομών και των προπονητικών χώρων, έχει φέρει σε δεινή θέση τα αθλητικά σωματεία της χώρας, η πλειοψηφία των οποίων απειλείται με διάλυση.
Οι οικονομικοί πόροι κάθε αθλητικού σωματείου για την εύρυθμη λειτουργία του και την ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη του αθλητισμού προέρχονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από τις μηνιαίες συνδρομές των μελών του. Οι πόροι αυτοί διατίθενται, κυρίως, για την υλικοτεχνική υποστήριξη του σωματείου, την αγορά αθλητικού υλικού, την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, ενοικίαση γραφείου και χώρου προπόνησης, αμοιβή λογιστή, ασφαλιστικές εισφορές), την πρόσληψη προπονητών - γυμναστών που κατέχουν την σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καθώς και διοικητικού προσωπικού. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες του συνόλου των αθλητικών σωματείων παύουν στο τέλος Ιουνίου και επανεκκινούν τον Σεπτέμβριο. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι τα αθλητικά σωματεία έπαυσαν τη λειτουργία τους τον Μάρτιο κι έκτοτε δεν υπάρχουν έσοδα ενώ, αντίθετα, συσσωρεύονται οι οικονομικές τους υποχρεώσεις και τα χρέη, είναι πρόδηλο ότι χιλιάδες αθλητικά σωματεία δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και θα οδηγηθούν σε διάλυση.
Επειδή τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν τον σημαντικότερο πυρήνα ανάπτυξης του αθλητισμού και τροφοδοτούν τις εθνικές μας ομάδες.
Επειδή τα μέτρα που λήφθηκαν για τα αθλητικά σωματεία αφορούσαν στην μερική επιδότηση των συμβάσεων εργασίας και του ενοικίου και μόνο για 45 ημέρες.
Επειδή εξαιρέθηκε σημαντικός αριθμός ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από τα ως άνω μέτρα.
Επειδή τα έσοδα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων έχουν μηδενιστεί, εν αντιθέσει με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, που συσσωρεύονται.
Επειδή χιλιάδες σωματεία ανά την επικράτεια κινδυνεύουν με αφανισμό την προσεχή αθλητική και αγωνιστική περίοδο.
Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας γυμναστών-προπονητών στα αθλητικά σωματεία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός τους σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και την ελάφρυνση των συσσωρευμένων, λόγω της υγειονομικής κρίσης και της υποχρεωτικής αναστολής των δραστηριοτήτων τους, οικονομικών υποχρεώσεών τους ; 

2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας γυμναστών – προπονητών και διοικητικού προσωπικού στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία;

                                         
Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Βέττα Καλλιόπη
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτιαδης
Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)