to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 20.04.2021

Πολιτική

Ερώτηση 49 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την επιστροφή στα δημόσια ταμεία υπέρογκων ποσών του προγράμματος «ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ»

«​Η ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ προβλέπει ότι στους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται», τονίζουν σε ερώτησή τους 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και θέμα της την επιστροφή στα δημόσια ταμεία των υπέρογκων ποσών που δόθηκαν μέσω του προγράμματος ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ως προς το ύψος του μισθού εργαζομένων, λόγω κακής νομοθέτησης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

  1. ​Η ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ προβλέπει ότι στους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.
  2. Το Υπουργείο δεν είχε προβλέψει ανώτατο όριο (πλαφόν) μισθού. Συνέπεια αυτού ήταν, όλο το προηγούμενο διάστημα των έξι μηνών, και συγκεκριμένα από τις 15 Ιουνίου 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2020, να καταβληθούν ενισχύσεις άνω του με καθυστέρηση θεσπισμένου πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού.
  3. Η ασάφεια αυτή, άφησε το παράθυρο ανοιχτό σε ορισμένους επιτήδειους, οι οποίοι δήλωσαν  υπέρογκους μισθούς στο πρόγραμμα Συν-Εργασία ακόμη και της τάξεως των 60.000 και 80.000 ευρώ για να εισπράξουν υψηλές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα η επιδότηση να φτάσει ακόμη και τις 18.000 ευρώ ή και τις 24.000 ευρώ μηνιαίως.
  4. Περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020 και αφού ήδη το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είχε εφαρμοστεί για 6 ολόκληρους μήνες, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θεσπίσει πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού.
  5. Η διάταξη που προστέθηκε ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της, δηλαδή από 23/12/20, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα των έξι μηνών, και συγκεκριμένα από τις 15 Ιουνίου 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2020 υπήρξαν περιπτώσεις, ψευδών δηλώσεων, ως προς το ύψος του μισθού εργαζομένων.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

  • Πόσες είναι οι περιπτώσεις καταβολής ενισχύσεων άνω του με καθυστέρηση θεσπισμένου πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού και ποιό το συνολικό ποσό που έχασε το ελληνικό δημόσιο;
  • Πόσο υπολογίζεται ότι είναι συνολικά το ποσό που δόθηκε ως ενίσχυση σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων;
  • Πότε και με ποια διαδικασία θα ζητηθεί η επιστροφή των ποσών αυτών στα δημόσια ταμεία;
  • Θα καταλογισθούν πολιτικές ευθύνες για αυτή την “κακή” νομοθέτηση, η οποία κόστισε, άγνωστο μέχρι σήμερα τεράστια χρηματικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο;

Για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών, ζητάμε την κατάθεση στοιχείων, για όλες τις περιπτώσεις δηλώσεων ψευδών ή υπόπτως υπέρογκων μηνιαίων αμοιβών εργαζομένων σε αναστολή, που έχουν εντοπιστεί, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)