to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ερώτηση 23 βουλευτών για την «Ελλ. Χρυσός» που ανενόχλητη μπαζώνει, κόβει, χτίζει...

Ερώτηση για τις «παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και την ευνοϊκή μεταχείριση από τις διωκτικές αρχές» κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ


Το κείμενο της ερώτησης προς τα υπουργεία  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία περιγράφει τις πράξεις της εταιρείας:


Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. παραβιάζει απροκάλυπτα και κατ’ εξακολούθηση την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ευνοϊκότατη μεταχείριση τόσο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και από τις διωκτικές αρχές.


Ενδεικτικά, η αδειοδότηση των εργασιών της εταιρείας από το ΥΠΕΚΑ είναι παράνομη καθώς παραβιάζει το άρθρο 6 (παρ. 3-4) της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ σχετικά με δραστηριότητες πλησίον περιοχών ενταγμένων στο δίκτυο NATURA 2000, τη διαδικασία αξιολόγησης και την επιβολή αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων.


Η εταιρεία, εδώ και πολλούς μήνες, προβαίνει σε επεμβάσεις και εργασίες χωρίς την παραμικρή «ενόχληση» από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μόνο μετά από καταγγελίες πολιτών και απαράδεκτες καθυστερήσεις με εξωφρενικές δικαιολογίες, κάποιες από τις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έρχονται στην επιφάνεια.


Πρόσφατα, μετά από καταγγελία, η πολεοδομία έκανε αυτοψία καταγράφοντας σωρεία παρανομιών (Τμήμα Πολεοδομίας Δήμου Αριστοτέλη, έκθεση αυτοψίας αρ.πρωτ. 1138). Μόνο για ένα μικρό τμήμα αυτών των παρανομιών, η ΕΛ.ΑΣ υπέβαλε μήνυση (αρ.πρωτ. 1018/3/3256-β). Ταυτόχρονα η εταιρεία προβαίνει σε παράνομο μπάζωμα ρεμάτων καθώς και σε κοπή και πώληση καυσόξυλων, σύμφωνα με καταγεγραμμένες μαρτυρίες πολιτών.


Τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ καταδιώκει, με υπερβάλλοντα ζήλο, πολίτες που αντιτίθενται στις παράνομες και καταστροφικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., παραβλέπει σκανδαλωδώς τις ενέργειες της εταιρείας που παραβιάζουν τη νομιμότητα και υπόκεινται σε ποινικές διώξεις.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1.    Θα συνεχίσει το Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μέσω της απαράδεκτης και μεροληπτικής στάσης της ΕΛ.ΑΣ, να προστατεύει τις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. απαγορεύοντας την πρόσβαση;


2.    Πρόκειται η ΕΛ.ΑΣ να επιτελέσει το διωκτικό και ελεγκτικό έργο της, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με το νόμο, σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας;
3.    Έχουν προβεί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε κάποιες ενέργειες; Αν ναι, καταθέστε μας τα σχετικά έγγραφα και τις αναφορές τους.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Ιγγλέζη
Ιωάννα Γαϊτάνη
Ηρώ Διώτη
Δημήτρης Κοδέλας
Βασίλης Κυριακάκης
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Ιωάννης Σταθάς
Χρήστος Καραγιαννίδης
Μαρία Μπόλαρη
Δημήτρης Γελαλής
Κωνσταντίνος Μπάρκας
Ευαγγελία Αμμανατίδου
Κώστας Ζαχαρίας
Δημήτρης Στρατούλης
Νίκος Μιχαλάκης
Δημήτρης Γάκης
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Αιχάν Καρά Γιουσούφ
Αναστάσιος Κουράκης
Μαρία Κανελλοπούλου
Θεανώ Φωτείου
Ευγενία Ουζουνίδου

Δημήτρης Τσουκαλάς



http://www.left.gr/upload/14485_1.jpg

Διαβάστε ενδεικτικά σχετικά με την απειλούμενη καταστροφή στη Χαλκιδική, τους αγώνες των κατοίκων, την καταστολή:

12/1/13: Διαδήλωση στην Αθήνα για τα μεταλλεία χρυσού (το βίντεο-κάλεσμα)

Η «χρυσή» καταστροφή του δάσους στις Σκουριές στο όνομα των συμφερόντων δεν θα περάσει

Το κράτος του τρόμου στις Σκουριές και ο συκοφάντης κ. Δένδιας

Βίντεο από την παρέμβαση στα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Αθήνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)