to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 03.07.2017

Κοινωνία

Ερωτήματα για την ασφάλεια των εργαζομένων στο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου την κατάσταση του πολυτραυματία συμβασιούχου εργαζόμενου στην καθαριότητα ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική, μετά τον τραυματισμό του την Κυριακή το βράδυ έξω από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης.


Σταυρούλα Πουλημένη - Στο Κόκκινο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ατύχημα συνέβη στις 10:30 μ.μ. της Κυριακής κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας του συμβασιούχου εργαζόμενου έξω από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης όταν το ρυμουλκό με τα συμπιεσμένα απορρίμματα τον καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να υποστεί μεταξύ άλλων κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
 
Ο πολυτραυματίας μεταφέρθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιουλίου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου υποβλήθηκε σε εγχείριση και από εκείνη τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

"Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση της κατάστασης της υγείας  του ασθενή" αναφέρει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του.
 
Το εργατικό ατύχημα έξω από το ΧΥΤΑ ανέδειξε μια συνολική δυσλειτούργια του συστήματος αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και ένα ασαφές πλαίσιο λειτουργίας το οποίο ακολουθείται εδώ και χρόνια από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
 
Και αυτό γιατί με αφορμή το ατύχημα έγινε γνωστό ότι ο ΧΥΤΑ τα βράδια είναι κλειστός, έτσι οι εργαζόμενοι στην βραδινή βάρδια οδηγούν τους γεμάτους τράκτορες από τον ΣΜΑ του Φοίνικα έξω από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και επιστρέφουν με άδειους τράκτορες, προκειμένου το πρωί να ξεκινήσει η πρωινή βάρδια της αποκομιδής.

Επειδή ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει ειδικό χώρο μέσα στον ΧΥΤΑ  ακολουθείται η πρακτική οι τράκτορες να αφήνονται εκτός της εγκατάστασης σε μια αλάνα.

Στην βραδινή βάρδια, όπου ο ΧΥΤΑ είναι κλειστός δεν υπάρχει ούτε κατάλληλος φωτισμός ούτε και συγκεκριμένο πλαίσιο για την διαδικασία αυτή.

Το πρωί κάποιος άλλος εργαζόμενος-οδηγός του δήμου μεταφέρει τους γεμάτους τράκτορες μέσα στον ΧΥΤΑ.

Αποτελεί ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν έξω από τον χώρο του ΧΥΤΑ και αν αποτελούν αποτέλεσμα εντατικοποίησης της εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης με στόχο την ταχύτητα στην αποκομιδή, αλλά και το πως διασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία ο άντρας εργάζεται από το 2014 ως οδηγός τράκτορα του δήμου, με ανανέωση συμβάσεων.
 
«Επειδή οι πληροφορίες γύρω από το ατύχημα είναι ακόμη συγκεχυμένες απαιτούμε να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες" επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ακόμη ότι ενώ "δεν πέρασε μια μέρα από τον θάνατο της εργάτριας καθαριότητας στον Δήμο Ζωγράφου το Σάββατο, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα, που αποδεικνύει τις ελλείψεις προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων κάτω από ακατάλληλες συνθήκες».
tags: ΧΥΤΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)