to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ερώτημα των εκλογών της 7ης Ιουλίου

Τη Δεξιά τη γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Την έχει υποστεί. Δεν τον πείθει. Δεν είναι κάτι που έρχεται μόνο από την Ιστορία. Η διαμορφωθείσα αυτή εθνική και κοινωνική μνήμη απορρέει και από τη σύγχρονη Ιστορία μας.


Τη Δεξιά τη γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Την έχει υποστεί. Δεν τον πείθει. Δεν είναι κάτι που έρχεται μόνο από την Ιστορία. Η διαμορφωθείσα αυτή εθνική και κοινωνική μνήμη απορρέει και από τη σύγχρονη Ιστορία μας.

Στα προμνημονιακά χρόνια και μετά τη διεθνή και εθνική τομή του ’89-’90, η Νέα Δημοκρατίακυβέρνησε σε δύο περιόδους.

Οι πολιτικές της είχαν τις ίδιες ιδεοληπτικές εμμονές με το σημερινό της πρόγραμμα, εφαρμόστηκαν, προκάλεσαν τα ίδια αποτελέσματα. Η αντιμετώπισή τους διέφερε στη συνέχεια.

Την περίοδο ’90-’93 η νεοφιλελεύθερη ΝΔ του πατρός Μητσοτάκη οδήγησε σε μείωση δημοσίων εσόδων και εκτίναξη δημοσίου χρέους, το οποίο κατέστη σχεδόν μη διαχειρίσιμο.

Ευτυχώς για τη χώρα και τον λαό, ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός, κατόρθωσε να διαχειριστεί με επιτυχία την κρίση δημοσίου χρέους και να μην τη μετατρέψει σε κρίση και αδυναμία δανεισμού της χώρας.

Όταν είχε πλέον ελέγξει το κρίσιμο αυτό δημοσιονομικό μέγεθος και γνωρίζοντας ότι είχαν αλλάξει πλέον οι όροι διαχείρισής του από τη δεκαετία του ’80 σε διεθνές επίπεδο, λόγω της απελευθέρωσης κίνησης κεφαλαίων, στις 2/12/1993 ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου απηύθυνε μια δραματική προειδοποίηση προς το πολιτικό σύστημα, λέγοντας:

«Είτε το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος είτε το χρέος θα αφανίσει το έθνος». Οι διάδοχοί του στο ΠΑΣΟΚδεν τον άκουσαν και ακύρωσαν ένα ιστορικό κίνημα, μετατρέποντάς το στο αντίθετό του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 και ειδικότερα την τελευταία διετία, εκτελώντας τις ίδιες ιδεοληπτικές πολιτικές που περιλαμβάνονται και στο τωρινό πρόγραμμά της, έχασε τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, δραπετεύοντας στη συνέχεια από την ευθύνη της κυβέρνησης σε μια εποχή ανόδου της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και το ήδη μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ που τη διαδέχτηκε παρέδωσε τη χώρα χωρίς την παραμικρή αντίσταση στις πολιτικές του ΔΝΤ.

Μετά τα πρώτα πέντε άκαρπα, άγονα αλλά και εξαιρετικά σκληρά για τη μεγάλη πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου μνημονιακά χρόνια, τα οποία διαχειρίστηκαν από κοινού η ΝΔ και το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ και προκάλεσαν απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, κάθετη πτώση του ΑΕΠ, ραγδαία άνοδο της ανεργίας, θέσπιση μέτρων υπερφορολόγησης ακίνητης περιουσίας και ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων, χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα εξόδου από τη χώρα νέων και κυρίως προσοντούχων ανθρώπων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε σταδιακά με δύσκολες αποφάσεις, όχι χωρίς λάθη, με συμβιβασμούς αλλά και προχωρήματα, να ανορθώσει την οικονομία, να βελτιώνει διαρκώς την πιστοληπτική της ικανότητα, να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις που είχαν βάναυσα ακυρωθεί τα πρώτα χρόνια του μνημονίου από τις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά, να ελαφρύνει σταδιακά τα φορολογικά βάρη με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, χωρίς να προκαλέσει κίνδυνο στα δημόσια οικονομικά και στη λειτουργία των δομών του κοινωνικού κράτους, να ανακτήσει το κύρος της χώρας και την εθνική της αξιοπρέπεια.

Από τον περασμένο Αύγουστο η χώρα έχει εισέλθει επιτέλους στην πολυπόθητη κανονικότητα, αρχίζει να ξαναγίνεται μια φυσιολογική χώρα, έχει αφήσει πίσω της τη μνημονιακή εποχή.

Το ερώτημα των εκλογών είναι απολύτως σαφές

Το ερώτημα, λοιπόν, των εκλογών, χωρίς ιδεολογισμούς και συντηρητικές αδράνειες, είναι απολύτως σαφές:

Θα προχωρήσουμε μπροστά στην πορεία που έχουμε χαράξει και ήδη βαδίζουμε ως κοινωνία και οικονομία, με δημοκρατία – σταθερότητα – ανάπτυξη – κοινωνική προστασία, ή θα ξαναζήσουμε τον μνημονιακό ζόφο και το ΔΝΤ;

Γιατί εκεί θα μας οδηγήσει με βεβαιότητα το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ, ακριβώς όπως παραλίγο να μας είχε οδηγήσει το 1993 και τελικά μας οδήγησε το 2010.

Οι πολίτες έχουν γνώση, πείρα και μνήμη. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κλείσουν την πόρτα στους μαθητευόμενους μάγους του νεοφιλελευθερισμού, αποτρέποντας την οπισθοδρόμηση της χώρας και της ζωής τους.

Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Λέμε «όχι» στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Λέμε «ναι» στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εγγυάται τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο, τη φωνή, τα όνειρα και τις ελπίδες των πολιτών για μια καλύτερη ζωή.

* Η Νίνα Κασιμάτη είναι υποψήφια Βουλευτής Β΄Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)