to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 06.09.2022

Διεθνή

Ερντογάν υπέρ Πούτιν για φυσικό αέριο - Νέες απειλές προς την Ελλάδα

«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε», λέει ο Ερντογάν για την ενεργειακή κρίση δικαιολογώντας τον Βλ. Πούτιν, ενώ επαναλαμβάνει τις απειλές προς την Ελλάδα


Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε σήμερα την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, υιοθετώντας ένα επιχείρημα του Κρεμλίνου.

«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του κ. Πούτιν και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: "Αν κάνετε αυτό, θα κάνω εκείνο"», υποστήριξε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτά του φυσικου αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα».

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μολονότι προμήθευσε στο Κίεβο μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της φυσικού αερίου.

Επανάληψη των απειλών προς την Ελλάδα

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος διατήρησε υψηλούς τόνους σε σχέση με την Ελλάδα, επιμένοντας για τη δήθεν παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και απειλώντας ξανά ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Σε δηλώσεις του στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για το δήθεν «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών F-16 από το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα «υπολογίζει» τις πρόσφατες δηλώσεις του και «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε, τέλος, επιδόθηκε στις γνωστές απειλές: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα και να αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ».]

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)