to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 05.10.2012

Πολιτική

Ερντογάν: «Δεν θέλουμε να κηρύξουμε πόλεμο, αλλά δεν είμαστε μακριά»

Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας του θα είναι «ένα μοιραίο λάθος».


Ασφαλώς πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση προς τη Δαμασκό, λίγες μόλις ημέρες μετά τη ρίψη του όλμου σε τουρκική πόλη από συριακό έδαφος που κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν σημείωσε: «Δεν θέλουμε να κηρύξουμε πόλεμο, αλλά δεν είμαστε μακριά. Το έθνος αυτό έχει φτάσει εδώ που είναι σήμερα επιβιώνοντας από διηπειρωτικούς πολέμους».

 -----------

Ενημέρωση:


Τουρκία: Νέα ρίψη οβίδας από Συρία εν μέσω απόσυρσης θωρακισμένων



05/10/2012 | 19:48Τελευταία Ενημέρωση: 20:05 05/10/2012


Κίνδυνος κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Τουρκίας-Συρίας




Για νέα ρίψη οβίδας στην τουρκική παραμεθόρια επαρχία Χατάι από τη συριακή πλευρά των συνόρων κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συριακή οβίδα έπληξε τουρκικό έδαφος και την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου.


Το σημερινό περιστατικό έρχεται δύο ημέρες έπειτα από το θάνατο πέντε τούρκων πολιτών εξ’ αιτίας ρίψης οβίδας από τη συριακή πλευρά των συνόρων. Ως αντίποινα για την επίθεση, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε επί δύο ημέρες συριακές συνοριακές θέσεις, προκαλώντας το θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού μελών των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.


Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να περιπλέξει και πιθανώς την ήδη ταραχώδη σχέση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.


Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι νωρίτερα η Συρία προχώρησε σε απόσυρση των τεθωρακισμένων δυνάμεών της από τα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις μη κατονομασμένου αξιωματούχου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και Associated Press.


Όπως σχολίασε ο αξιωματούχος, η κίνηση της Δαμασκού αποτελεί προσπάθεια απομάκρυνσής οποιασδήποτε «αντίληψης απειλής».


Η φερόμενη απόσυρση των συριακών δυνάμεων έρχεται στον απόηχο ομιλίας του κ. Ερντογάν, κατά την οποία προειδοποίησε πως μολονότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο τυχόν ένοπλη αντιπαράθεση με τη Δαμασκό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της Άγκυρας θα ήταν ένα «θανάσιμο λάθος».


«Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος, αλλά ούτε είμαστε μακριά από αυτόν. Αυτό το έθνος έχει έρθει εδώ που βρίσκεται σήμερα έχοντας περάσει διηπειρωτικούς πολέμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, υιοθετώντας ένα επιθετικό ύφος κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.

από το Skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)