to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 16.06.2017

Κοινωνία

Ερμίνα Κυπριανίδου: Μεγάλο πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής

Το Πρόγραμμα, που εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) αφορά τη συνεργασία και τον συντονισμό των συμβαλλόμενων μερών για την υλοποίηση μιας σειρά δράσεων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.


Με εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση τη σύναψη και τους όρους της σύμβασης για το Πρόγραμμα «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών». Το Πρόγραμμα, που εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) αφορά τη συνεργασία και τον συντονισμό των συμβαλλόμενων μερών για την υλοποίηση μιας σειρά δράσεων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.
 

Βασικοί σκοποί του προγράμματος είναι:

Α. Η συστηματική παρέμβαση μείωσης βλάβης σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο πληθυσμό κατά τις ώρες συνάθροισης τους σε συγκεκριμένες περιοχές. Η παρέμβαση θα υλοποιηθεί με τη «δουλειά στο δρόμο» (street work), με την παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών, καθώς και με τη φιλοξενία σε διαθέσιμες ειδικές δομές που λειτουργούν ή συμμετέχουν οι συμβαλλόμενοι φορείς.

Β. Η διασύνδεση του συγκεκριμένου πληθυσμού με κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες για την όσο το δυνατό πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του.

Γ. Η βελτίωση και η αναβάθμιση της εικόνας συγκεκριμένων περιοχών που το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο (ενδεικτικά Πεδίο Άρεως, περιοχή Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας), με στόχο την αποφόρτιση των περιοχών.

Δ. Η λειτουργική διασύνδεση όλων των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας στη βάση της προσέγγισης της μείωσης της βλάβης (harm reduction) των χρηστών ουσιών, καθώς και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Η συνολική δαπάνη του έργου που θα διαρκέσει 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 780.743,68 ΕΥΡΩ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Στην εισηγητική ομιλία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Αντιπεριφερειαρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η αύξηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί καίριο κοινωνικό ζήτημα και σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας – παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. Που οξύνεται ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πολύπλευρης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας που βιώνει και η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Τα ναρκωτικά είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις και στο περιβάλλον του χρήστη και στο κοινωνικό σύνολο. Συχνά, τα θέματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αποκτούν και ιδιαίτερες χωρικές εκφάνσεις, με τη συγκέντρωση χρηστών και εξαρτημένων από παράνομες ουσίες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Η υφιστάμενη κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αναφορικά με την ύπαρξη σημείων συγκέντρωσης εξαρτημένων χρηστών και διακίνησης παράνομων ουσιών έχει επιδεινωθεί.

Η δημόσια πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από παράνομες ουσίες δεν μπορεί να εξαντλείται σε δράσεις καταστολής. Παρά την ένταση της αστυνομικής παρουσίας και την λειτουργία υπηρεσιών φύλαξης, το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης απλά “μετακινείται” μέσα στον αστικό ιστό του κέντρου. Είναι επιστημονικά αλλά και βιωματικά δεδομένο ότι μόνο μια παρέμβαση που να εστιάζει στα προβλήματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι (και όχι στους ίδιους ως πρόβλημα), μπορεί να ανακουφίσει επί της ουσίας τις περιοχές που επιβαρύνονται.

Ως διακυβέρνηση της Περιφέρειας Αττικής απευθυνθήκαμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς δημόσιου χαρακτήρα: τον ΟΚΑΝΑ, κρατικό φορέα του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ, κοινωνικό φορέα που εποπτεύεται από το δημόσιο με πολυετή δράση στην απεξάρτηση, το Δήμο Αθηναίων, την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση που μπορεί να παρέχει ορισμένες σχετικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Μαζί τους συνδιαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα που αφορά τη μείωση της βλάβης για τους συμπολίτες μας με προβλήματα από τη χρήση ουσιών και ευρύτερο στόχο την αποφόρτιση των βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Ένα πρόγραμμα που άπτεται πλευρών της δημόσιας υγείας και της καταπολέμησης της τοξικοεξάρτησης – τομείς που αποτελούν αρμοδιότητα, αλλά και μέρος της πολιτικής ευθύνης που έχουμε αναλάβει ως διοίκηση.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ως πολιτική προτεραιότητά της την ανάληψη δράσης σε ζητήματα αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, κοινωνικής μέριμνας και προαγωγής της υγείας.

Μέσα από την ισότιμη και ανοιχτή συνεργασία, αναλαμβάνουμε άμεση και συγκεκριμένη δράση για να προωθήσουμε πολιτικές και προγράμματα μείωσης της βλάβης και αποφόρτισης των περιοχών που επιβαρύνονται από το οξύ πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ξεκινάμε ένα φιλόδοξο, καινοτόμο κοινωνικό πρόγραμμα, με αξιόπιστους εταίρους και με μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής στο κέντρο της Αθήνας.

Με τη συνεργασία μιας πλειάδας φορέων, του κεντρικού κράτους, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών οργανώσεων, των επιστημόνων, πιστεύουμε θα πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αυτού του οξυμένου και σύνθετου κοινωνικού προβλήματος.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)