to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 23.02.2018

Κοινωνία

Ερμίνα Κυπριανίδου: Έργα υποδομών και πολιτισμού για την ενίσχυση και αναβάθμιση του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Αθήνας

Η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου υπογράμμισε τη βαρύτητα που έχει για την Περιφέρεια και τη χώρα ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του κέντρου της πρωτεύουσας με 1,5 εκατομ. κατοίκους (26,9% του συνόλου της Περιφέρειας Αττικής), κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφερειακής ενότητας κεντρικού τομέα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Ποσοστό 20% του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής, με 210 ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ. ευρώ, αφορά τον κεντρικό τομέα, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που έχει για την Περιφέρεια και τη χώρα ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του κέντρου της πρωτεύουσας με 1,5 εκατομ. κατοίκους (26,9% του συνόλου της Περιφέρειας Αττικής), κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφερειακής ενότητας κεντρικού τομέα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η κ. Κυπριανίδου αναφέρθηκε στην πολλαπλότητα των λειτουργιών και δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο Κέντρο, το οποίο διαθέτει «χρήσεις και υποδομές εθνικής και διεθνούς εμβέλειας». Τόνισε τα βασικά χαρακτηριστικά του, όπως είναι «η ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, το βαρύ όνομα, τα τοπόσημα της αρχαίας, αλλά και νεώτερης ιστορίας, ο μητροπολιτικός χαρακτήρας, το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που συγκεντρώνεται στα πολυάριθμα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα».

Παρέθεσε,δε, τα πεδία όπου το παραγόμενο έργο σηματοδοτεί και αλλαγή του υποδείγματος άσκησης πολιτικής: αντιπλημμυρική προστασία, αναπτυξιακός προγραμματισμός ανά πεδίο πολιτικής και αρμοδιοτήτων, αλλά και εμβληματικές πρωτοβουλίες με ταυτότητα και ιστορικό βάρος σε τοπόσημα της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο πεδίο, η αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Περιφέρειας για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με «τον προσδιορισμό και την αναβάθμιση του μητροπολιτικού και επιτελικού της ρόλου προς όφελος των πολιτών της Αθήνας». Αναφέρθηκε στις ανακαινίσεις του συγκροτήματος των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας και των κτιρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ, καθώς και στην επισκευή και ενίσχυση των τριών κτιρίων του πρώην 401 στρατιωτικού νοσοκομείου στην πάνω πλευρά του Πάρκου Ελευθερίας.

Στο αντιπλημμυρικό ζήτημα, πέραν της μεγάλης παρέμβασης στη Χαμοστέρνας, χαρακτήρισε «υψηλής σημασίας έργο υποδομής, περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας», την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και στις 7 δημοτικές ενότητες του Δήμου Αθηναίων. Τόνισε ότι τα έργα οδοποιίας της Αθήνας θα συμβάλουν στην αναβαθμισμένη εικόνα του κέντρου της πόλης και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την έγκριση της ΟΧΕ του δήμου της Αθήνας, ύψους 85 εκατομ. ευρώ, που κυρίως προσανατολίζεται στην αναζωογόνηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας με αναπλάσεις στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο».

Στο πολιτιστικό επίπεδο, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης και εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον φασισμό (12ης Οκτωβρίου), που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη χρονιά φέτος.

Για την ενότητα «Πάρκα και Άλση» η κ. Κυπριανίδου τόνισε: «Είμαστε στην επόμενη μέρα, καθώς ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των κτιριακών υποδομών του Πεδίου του Άρεως, με στόχο τη χρήση των ακινήτων (το μεγάλο Κτίριο Οικονομίδη ως χώρος εστίασης, αναψυχής και πολιτισμού, τα μικρότερα περίπτερα "Γαρδένια" ως αναψυκτήριο και κέντρο πληροφόρησης)». Πρόσθεσε ότι δρομολογήθηκε η μετεγκατάσταση των αφετηριών του ΚΤΕΛ Αττικής (επί της Μαυρομματαίων) για την αποσυμφόρηση της περιοχής και ότι στο Πεδίον του Άρεως έχει ξεκινήσει πρόγραμμα πολιτιστικών -εκπαιδευτικών - περιβαλλοντικών δράσεων με φορείς, ενώ διοργανώνονται εκεί οι ετήσιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και άλλες δράσεις, όπως το τριήμερο για την Παγκόσμια ημέρα Μουσικής, Περιβάλλοντος, Παιδικού Βιβλίου, τη Γιορτή των Παιδιών κ.α.

Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τη βελτίωση των υποδομών κοινωνικής μέριμνας και προαγωγής της υγείας που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τον Δήμο Αθηναίων και στοχεύει στη μείωση της βλάβης και στην πρόληψη της χρήσης ουσιών.

Τέλος, αναπτύσσοντας τις δράσεις του κοινωνικού τομέα, αναφέρθηκε στην επιδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων για την παιδική προστασία με 3 εκατομ. ευρώ, και στις επιχορηγήσεις 6 ακόμη προνοιακών ιδρύματων με 200.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι δεκάδες ακόμη δράσεις εξελίσσονται σε συνεργασία με τους δήμους για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (κέντρα κοινότητας, παντοπωλεία, φαρμακεία, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)