to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 04.02.2019

Αυτοδιοίκηση

Ερμ. Κυπριανίδου: Τα Προσφυγικά, πολεοδομική υποενότητα μνήμης, κοινωνικής προσφοράς και αναζωογόνησης

Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου στον 105,5 Στο Κόκκινο


Με την ανάπλαση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας «δικαιώνονται πολύχρονοι αγώνες συλλογικοτήτων, τοπικών φορέων, αλλά της ακαδημαϊκής κοινότητας», είπε η κ. Κυπριανίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα διασώσαμε, αλλά το σημαντικό είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση και αξιοποίησή τους».

Μετά την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, πρέπει «σε πολύ στενή συνεργασία με τον Ν. Μπελαβίλα και την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ ... να γίνουν όλα τα γρήγορα βήματα που απαιτούνται, διοικητικές κινήσεις, μελέτη εφαρμογής, άδεια οικοδομική, τεύχη δημοπράτησης και διαγωνιστικές διαδικασίες, προκειμένου αυτό το μεγάλο project» να προχωρήσει, συνέχισε, θυμίζοντας ότι αυτά τα 177 διαμερίσματα πέρασαν στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής το 2016. Είναι ένα «μία μικρή πολεοδομική υποενότητα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που συμπυκνώνει μνήμες και Ιστορία, αλλά μπορεί να αποτελέσει και πυρήνα αναζωογόνησης του κέντρου».

Η ανάπλαση αυτή «εντάσσεται σε μία σειρά σοβαρών αστικών αναπλάσεων και παρεμβάσεων που σχεδιάζουμε και οργανώνουμε σε συνεργασία με την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ και τον Ν. Μπελαβίλα, όπως η Πειραιώς, το Ιστορικό Κέντρο, κτλ. Μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν σκοπό να αναζωογονήσουν και να αναπλάσουν περιοχές της πρωτεύουσας, που το έχει ανάγκη», τόνισε η κ. Κυπριανίδου.

Επανερχόμενη στην σημασία του χώρου ως μνημείου, η κ. Κυπριανίδου θύμισε ότι «είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας να στεγάσει μικρασιάτες πρόσφυγες», αλλά και «τις μνήμες από τον Δεκέμβρη του 1944, που ακόμη βλέπει κανείς στις εξωτερικές πλευρές των Προσφυγικών. Αυτά πρέπει να τα διατηρούμε και όχι μόνο “μουσειακά”, αλλά να τα επαναχρησιμοποιούμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της πόλης μας». Τα κτίρια ανήκουν στην αρχιτεκτονική σχολή του «Bauhaus, μοντερνιστική αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, ένα από τα 130 σπουδαιότερα τέτοια δείγματα στην πόλη των Αθηνών», προσέθεσε.

Για τη νέα χρήση τους, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι συνοδοί στον Άγιο Σάββα (σ.τ.σ. το γειτονικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο) να έχουν την δυνατότητα κάπου να φιλοξενούνται ενώ υποστηρίζουν τους ανθρώπους τους», ενώ και η «κοινωνική κατοικία είναι κάτι που χρειάζονται ευάλωτες ομάδες που πρέπει να υποστηρίξουμε». Η κ. Κυπριανίδου ανέφερε επίσης ότι θα λειτουργήσει και «μουσειακή έκθεση, για να διατηρήσουμε την μικρασιατική καταγωγή και ιστορία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)