to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έρχονται θεαματικές αλλαγές στο διαδίκτυο

Πώς το διαδίκτυο φεύγει από τον έλεγχο των ΗΠΑ και περνά σε «διεθνή» χέρια. Ο ρόλος της ρυθμιστικής αρχής ICANN που διαχειρίζεται τα domain και τις IP και η λήξη της σύμβασης. Η στροφή σε ένα «παγκόσμιο μοντέλο».


Ο κεντρικός ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης στην εποπτεία του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (Icann) φτάνει στο τέλος της.

Η ρυθμιστική αρχή World Net, υπεύθυνη για την επικύρωση των ονομάτων, θα δραστηριοποιείται ως το τέλος του 2015, δήλωσε στις 13 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της Fadi Chehadé. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αλλαγές στον έλεγχο του διαδικτύου τους επόμενους μήνες, θα είναι θεαματικές καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση του ICANN, το φορέα που διαχειρίζεται τα domain και τις IP, η οποία λήγει σε περίπου έντεκα μήνες. Θα αντικατασταθεί από ένα νέο φορέα, ο οποίος θα είναι στην πραγματικότητα υπό διεθνή έλεγχο και ο οποίος και θα είναι σε θέση να διατηρήσει την αξιοπιστία της δομής διαχείρισης του Διαδικτύου.

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές, θα υπάρξει ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα καταγράφονται οι διαδικασίες, αλλά και το νέο πλαίσιο. Αν όμως δεν συμφωνεί με αυτό η αμερικανική κυβέρνηση, τότε η σύμβαση θα ανανεωθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να επανεξετάσει το αντίγραφο.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος του διαδικτύου φεύγει από τα χέρια των ΗΠΑ και περνά υπό διεθνή έλεγχο. Κλειδί για τον έλεγχο του διαδικτύου ήταν η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), μιας ιδιωτικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που διαχειρίζεται τα ονόματα τομέα (domain names) και τις «διευθύνσεις πρωτοκόλλου Διαδικτύου» ή διευθύνσεις IP.

Η πρωταρχική αποστολή τής ICANN είναι να εξασφαλίζει ότι όποιος πληκτρολογεί μια διεύθυνση Web οπουδήποτε στον κόσμο, θα απευθύνεται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάθεση και το συντονισμό των μοναδικών αναγνωριστικών (διευθύνσεις IP και URL), που συνδέουν τους υπολογιστές μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο δίκτυο. Από την ίδρυσή της, η ICANN λειτουργεί υπό τους όρους μιας σύμβασης, με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, δίνοντας στην Ουάσιγκτον έναν κρίσιμο λόγο στο πώς ρυθμίζεται το Διαδίκτυο.

Η συζήτηση για την ICANN άνοιξε δημόσια το Μάρτιο, όταν η αμερικάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αφήσει τη σύμβασή με την ICANN να λήξει το 2015 και να κάνει μια μετάβαση προς ένα «παγκόσμιο μοντέλο πολλών ενδιαφερομένων». Η κίνηση αυτή που από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως παράδοση του ελέγχου τής ICANN, θα εκτονώσει τις επικρίσεις για την τεράστια επιρροή τής Ουάσιγκτον στη διακυβέρνηση του Διαδικτύου - και θα θέσει τον έλεγχό της υπό μία διεθνή ομπρέλα.

Η λειτουργία της ICANN είχε προκαλέσει αντιρρήσεις, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών, εξέφραζε την αντίθεσή του στο καθεστώς που ισχύει μέχρι τώρα. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν πρωτοστατήσει στην κίνηση για να φύγει ο έλεγχος του Διαδικτύου από την ICANN. Πρωταρχικός στόχος τους είναι να μειωθεί η επιρροή των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο, με το να ενδυναμωθούν άλλα κράτη.

Συγκεκριμένα, έχουν ζητήσει οι ρυθμιστικές εξουσίες τής ICANN να μεταφερθούν στην Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ (ITU). Στην πραγματικότητα, η κίνηση αυτή θα μεταβιβάσει την ευθύνη της διαχείρισης του συστήματος ονομάτων τομέα (domain name) από ένα μη κερδοσκοπικό σύνολο μιας ποικιλίας ενδιαφερομένων μερών, σε ένα διεθνή οργανισμό, που κυριαρχείται από εθνικές κυβερνήσεις. Σημειώνεται, ότι τον τελευταίο καιρό, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία, έχουν ζητήσει να προχωρήσουν στον έλεγχο του διαδικτύου για να περιορίσουν τις φωνές των αντιφρονούντων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)