to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 17.03.2016

πηγή: ert.gr

Οικονομία

Έρχονται προγράμματα εθελούσιας εξόδου στο τραπεζικό κλάδο

Η Εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα επιληφθεί την Παρασκευή του αιτήματος μεγάλης, συστημικής τράπεζας για την έγκριση νέου προγράμματος εθελουσίας και αναμένεται να το εγκρίνει, ανοίγοντας τον δρόμο για παρόμοιες κινήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες


Ατομο που είναι σε θέση να γνωρίζει ανέφερε πως το Γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα για να δώσει το πράσινο φως στους όρους του προγράμματος εθελουσίας που αφορά 1570 άτομα περίπου και έχει κόστος άνω των 100 εκ. ευρώ.

Τα νέα προγράμματα εθελουσίας αναμένεται να λαμβάνουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα στο τομέα της ασφάλισης που προβλέπει σύνταξη στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης ή διαφορετικά στα 67 έτη για όσους δεν είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τα μέσα Αυγούστου του 2015.

Οι τράπεζες πήραν προβλέψεις μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015 για την μείωση του προσωπικού τους στην Ελλάδα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει με τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης. Οι τράπεζες μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδια μέχρι τα τέλη του 2017 αλλά ο σχηματισμός προβλέψεων στα τέλη του 2015 δείχνει ότι θα κινηθούν νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπογράφτηκε η κλαδική συλλογική σύμβαση 3ετούς διάρκειας, 2016-2018, μεταξύ των τραπεζών και της ΟΤΟΕ. Η σύμβαση αναφέρει ότι «Ο θεσμός του Ενιαίου Μισθολογίου των Τραπεζοϋπαλλήλων επαναβεβαιώνεται και οι βασικοί μισθοί των κλιμακίων και τα επιδόματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες δεν μειώνονται και παραμένουν ως έχουν.»

Αναφορικά με την απασχόληση, η σύμβαση αναφέρει «…επαναλαμβάνεται με τον ίδιο σαφή τρόπο η βούληση των τραπεζών και της ΟΤΟΕ να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο με ευνόητο στόχο την αποτροπή απολύσεων και μάλιστα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζεται από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και τις δεσμεύσεις των τραπεζών.»

Επίσης, τράπεζες και ΟΤΟΕ θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την δημιουργία κλαδικού, συμπληρωματικού προγράμματος υγείας και πρόνοιας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)