to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές για 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Κατά 9,6% θα αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών


Νέες επιβαρύνσεις φέτος κατά 9,6% και το 2024 κατά 4%-5% θα έχουν 1,2 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και 800.000 αγρότες, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν φέτος και του χρόνου στο ύψος του πληθωρισμού, που μέχρι και του χρόνου θα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οριστικά κατά 9,6%, στο ύψος, δηλαδή, που έκλεισε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το 2022, θα αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, καθώς το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί από τον επόμενο μήνα τον νόμο Βρούτση (4670/2020). Ο νόμος προβλέπει ότι από 1.1.2023 «όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Από τα 185 ευρώ στα 240 ευρώ

Να θυμίσουμε ότι το 2020, όταν και άλλαξε το ασφαλιστικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (από τον υπολογισμό με βάση το φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλος, στην επιλογή ασφαλιστικών κλάσεων), οι εισφορές στην χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ανέβηκαν από τα 185 ευρώ στα 220 ευρώ. Τον ερχόμενο μήνα οι εισφορές θα επιβαρυνθούν κατά 9,6%, όσο, δηλαδή, έκλεισε ο πληθωρισμός το 2022, φτάνοντας τα 240 ευρώ. Βέβαια, θα ακολουθήσει και νέα αύξηση το 2024, η οποία επίσης θα είναι ίση με τον μέσο πληθωρισμό του 2023, που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 4%-5%, με αποτέλεσμα η μηνιαία καταβολή -πάντα για τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση- να ξεπεράσει τα 250 ευρώ. Με άλλα λόγια, η συνολική αύξηση στη συγκεκριμένη ασφαλιστική κλάση από το 2020 μέχρι και του χρόνου θα είναι 65 ευρώ τον μήνα ή συνολικά κατά 30%. Δεν αποκλείεται, πάντως, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας να «παγώσει» για φέτος το μέρος των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, να υπάρξει, δηλαδή, μια έκπτωση στις αυξήσεις της τάξης των 10 ευρώ τον μήνα.

Όπως, πάντως, εκτιμάται, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα εξαναγκάσει ακόμη περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να επιλέξουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (ήδη έχει ενταχθεί το 80%) προκειμένου να μειώσουν το επιπλέον κόστος, το οποίο φέτος σε ετήσια βάση φτάνει στην υψηλότερη ασφαλιστική κλάση τα 652 ευρώ.

Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Οι αυξήσεις των εισφορών θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) και του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τη 1.1.2023. Τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες όταν και θα εκδοθούν η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και η εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)