to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 22.08.2019

Πολιτική

Έρχεται το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» μέσα στην τετραετία ανακοίνωσε ο Ν. Μηταράκης (βίντεο)

Έρχεται το νέο ασφαλιστικό σύστημα των 3 πυλώνων γνωστό και ως «ασφαλιστικό Πινοσέτ» είπε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης


Έρχεται το νέο ασφαλιστικό σύστημα των 3 πυλώνων γνωστό και ως «ασφαλιστικό Πινοσέτ» είπε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης μέσα στην τετραετία επιβεβαιώνοντας τα εφιαλτικά σενάρια που και προεκλογικά είχαν διαφανεί και η ΑΥΓΗ είχε αναδείξει με αναλυτικά ρεπορτάζ.

Όπως ο κ. Μηταράκης ανέφερε στον ΣΚΑΙ: Η εθνική σύνταξη θα παραμείνει σταθερή. Αναφορικά με την επικουρική το 6.5% για τους νέους εργαζόμενους αντί να καταβάλλεται στην κύρια σύνταξη θα καταβάλλεται στην επικουρική.

Συνέχισε λέγοντας ότι: Το Δημόσιο θα παραμείνει ο βασικός πάροχος της νέας επικουρικής, το ΕΤΕΑΕΠ. Οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν «να πάνε σε επαγγελματικά ταμεία, εταιρείες επενδυτικές που θα πρέπει να έχουν την έγκριση και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές ανέφερε ότι "θα συμμετέχουν επενδυτικές εταιρείες και ασφαλιστικές που θα έχουν την πιστοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΤτΕ για την παροχή επενδυτικών προϊόντων, όπως υπάρχει σήμερα για τα αμοιβαία κεφάλαια».

Μηχανισμό μετάβασης προς ένα νέο κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης σύστημα αναζητά η κυβέρνηση

Μάλιστα όπως αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" ο υφυπουργός Εργασίας αποφάσισε την συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων σχετικά με την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, έργο της εν λόγω ομάδας θα αποτελέσει η επεξεργασία και η διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση, η ομάδα εργασίας θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στο Γραφείο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019.

Τι σημαίνει «το ασφαλιστικό Πινοσέτ» που φέρνει η Ν.Δ. και τις δραματικές συνέπειες που θα έχει για την κοινωνία είχε εξηγήσει στην ΑΥΓΗ ήδη από τις 18 Μαϊου του 2019 ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης:

«Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από τον δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και παραχώρησή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οδηγεί σε ακρωτηριασμό την κοινωνική ασφάλιση και σε δραματική συρρίκνωση τις συντάξεις... Η συγκεκριμένη πρόταση που, αν εφαρμοστεί, θα στοιχίσει 55 δισ. ευρώ, προσκρούει στις προβλέψεις του συντάγματος, ενώ δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πρακτική... Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε πειραματικά και βίαια στη Λατινική Αμερική. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ εφαρμόστηκε για όλο τον πληθυσμό, με εξαίρεση τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, που παρέμειναν στη βεβαιότητα του αναδιανεμητικού δημόσιου συστήματος».

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό οδηγεί σε μείωση της εγγυημένης (από το κράτος) σύνταξης κάτω από το μισό. Από το 70%, που είναι σήμερα, στο 30%, αναφέρει σε άλλη συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής.

"Η ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά η σταδιακή κατάργηση του δεύτερου πυλώνα (ΕΤΕΑΕΠ) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σημαίνει ότι τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία των συνταξιοδοτικών παροχών από το κράτος περιορίζονται στην εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη.

Τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με την πρόταση της Ν.Δ. θα πέσουν από το 70% - 75% στο 25% - 30%, ενώ επιπλέον το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα που προτείνει η Ν.Δ. σημαίνει επιπλέον δαπάνη 1% του ΑΕΠ" τονίζει ο Σ. Ρομπόλης.

 

Κατ. Μπρ. - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)