to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Εργοδοτικό» σωματείο στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών: ελέγχει τις εγγραφές μελών, τραμπουκίζει εργαζόμενους και υπογράφει συμβάσεις πείνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 9.00 πμ έξω από την Ευελπίδων καθώς οδηγείται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο η πρόεδρος του αντεργατικού Σωματείου.


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν αύριο στις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ξένων γλωσσών -καθώς μετά από καταγγελία εργαζομένου- οδηγείται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η πρόεδρος του «αντεργατικού» Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής, Άρτεμις Κυπριώτου.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το εν λόγω σωματείο, που διαχειρίζεται τις συλλογικές συμβάσεις, απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς ιδιοκτητών μεγάλων ιδιωτικών φροντιστηρίων (EUROPALSO, ΌΜΗΡΟΣ) και λειτουργεί σε πλήρη ταύτιση με τα συμφέροντα των εργοδοτών και των φροντιστηρίων εις βάρος των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο.
 
 «Μετά από έγκριση οι εγγραφές των μελών στο σωματείο και εκλογές… με προσκλήσεις, σεκιουριτάδες και τραμπουκισμούς»

Το εν λόγω κλαδικό σωματείο δεν είναι ανοικτό για όλους τους εργαζόμενους. Κατά καιρούς έχουν απορριφθεί πολλές αιτήσεις εγγραφών, καθώς τα μέλη του σωματείου αρνούνται ως φαίνεται να εγγράψουν εργαζόμενους …με συνδικαλιστική δράση.  
 
Το Δεκέμβριο του 2009, το «εργοδοτικό» σωματείο πραγματοποιεί εκλογές στο ξενοδοχείο President. Εργαζόμενος, ο οποίος είχε ήδη κάνει αίτηση εγγραφής, την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών προσέρχεται στο ξενοδοχείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή τους και να καταθέσει ένσταση.
 
Στην προσπάθεια του να εισέλθει όμως στην αίθουσα, εμποδίζεται από άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας ισχυριζόμενοι «ότι το όνομα του δεν βρίσκεται στη λίστα» και του ζήτησαν να αποχωρήσει. Ο εργαζόμενος, αφού κάλεσε δικηγόρο, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης μπαίνει στο χώρο και καταθέτει τρεις ενστάσεις:
Η πρώτη αφορούσε τον αποκλεισμό του από τις εκλογές, η δεύτερη για τη μη παρουσία δικαστικών εκπροσώπων κατά τη διάρκεια εκλογής εφορευτικής επιτροπής (κατά παράβαση του νόμου) και η τρίτη αφορούσε την παρεμπόδιση του από τους μπράβους.
 
Μετά από κείμενο – καταγγελία που κατατέθηκε στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με αίτημα την προστασία των συνδικαλιστικών του δικαιωμάτων -και ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια- ο εργαζόμενος έλαβε κλήση να παραστεί αύριο ως μάρτυρας στη δίκη κατά της προέδρου του «στημένου» σωματείου, Άρτεμις Κυπριώτου.
 
Ερωτηματικά διεγείρει το γεγονός ότι η αυτεπάγγελτη δίωξη που της ασκήθηκε από τον εισαγγελέα ήταν για χρήση παράνομης βίας και όχι για παρεμπόδιση της άσκησης του συνδικαλιστικού του δικαιώματος, ούτε για το ότι εξελέγη εφορευτική επιτροπή των αρχαιρεσιών δίχως την παρουσία δικαστικού λειτουργού όπως ορίζει η νομοθεσία.
 
Παρόλα αυτά, με σύνθημα «παλεύουμε για γνήσιες και συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα» διοργανώνεται αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια από την Ενωτική Πρωτοβουλία Ξένων Γλωσσών, «ώστε να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και την αυθαιρεσία που επικρατεί στον κλάδο».

Στην αυριανή δίκη θα παραστεί και ο Αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Δημήτρης Κάζαγλης, όντας αυτόπτης μάρτυρας της «εκλογικής παρωδίας του ψευδοσωματείου και των άθλιων πρακτικών της Προέδρου του» όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.
 
Συμβάσεις με 2,70 καθαρά, 250 ευρώ το μήνα με πλήρες ωράριο
 
Μέχρι σήμερα, με τις πλάτες του εργοδοτικού σωματείου, οι μειώσεις των αποδοχών έχουν μειωθεί μέχρι και 90%, με αποκορύφωμα το «εκτρωματικό» 3,52 ευρώ μικτά την ώρα που υπεγράφη το 2013 με τρίχρονη ισχύ.
 
Τη στιγμή που οι μισθοί των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μειώνονται δραματικά, οι δαπάνες μαθητών και γονέων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια ολοένα και αυξάνονται.
 
Έρευνα του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (09 /2012) φανερώνει την σημαντική επιβάρυνση του ετήσιου οικογενειακού προϋπολογισμού από την καταβολή των διδάκτρων:

* το 48% των γονέων δαπανά από 700 έως 1.500 ευρώ ετησίως
το 16% από 1.500 – 2.200
* το 8% 2.000 έως 3.000 ευρώ
* το 3% έως και 4.000 ευρώ
 
Σύμφωνα με παλαιότερη ετήσια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ  (2011) για την αγορά υπηρεσιών ξένων γλωσσών μόνο το έτος 2008 οι ετήσιες δαπάνες των νοικοκυριών ανήλθαν στα 858,4 εκ. ευρώ, δηλαδή που αντιστοιχεί στο 16.4% των συνολικών δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Κατακόρυφη αύξηση κατά 27% παρουσίασαν οι δαπάνες για τις ξένες γλώσσες από το 2004 έως το 2008.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)