to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός: Ένας μαγικός αριθμός... με μισθούς ΕΣΠΑ

Παιχνίδι με τους εργαζόμενους και τον αριθμό τους παίζει εδώ και χρόνια η Ελληνικός Χρυσός


Παιχνίδι με τους εργαζόμενους και τον αριθμό τους παίζει εδώ και χρόνια η Ελληνικός Χρυσός, ανεβάζοντάς τον στους 2.000 προκειμένου να δείξει ότι οι δραστηριότητές της στη Χαλκιδική δημιούργησαν έναν εντυπωσιακό αριθμό θέσεων εργασίας. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο και με αφορμή την προσφυγή τους στο ΣτΕ, μάθαμε ότι ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου τους του σωματείου είναι 869! Αυτό, όμως, που δεν μάθαμε είναι ποιος είναι αυτός που πραγματικά πληρώνει και τους μισθούς τους. Αν πληρώνονται δηλαδή από τα ταμεία της εταιρείας ή από επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ με τη μορφή της πρακτικής εξάσκησης. Αυτό είναι ένα ερώτημα που όσες φορές κι αν τέθηκε στους εκπροσώπους της εταιρείας, οι απαντήσεις καλύπτονταν από πλήρη ασάφεια.

Είναι γεγονός πως με το πρόγραμμα "Κατάρτιση με επιχορήγηση (training voucher) ανέργων στον παραγωγικό τομέα Β' της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση" του 2012, που υλοποιήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία με ευθύνη του ΤΕΕ, από τους 868 άνεργους που τελικά συμμετείχαν, οι 688 από αυτούς έκαναν την πρακτική τους άσκηση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις, με συνολικό κόστος 6.882.720 ευρώ και καλύφθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ η τελευταία πρακτική άσκηση των «επιδοτούμενων εργαζόμενων» έγινε τον Ιούνιο του 2015 χωρίς η εταιρεία να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ. Το πρόγραμμα ανέλαβαν να υλοποιήσουν συνεργαζόμενα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), εισπράττοντας 4.240 ευρώ ανά δικαιούχο με τα 2.000 ευρώ να παίρνει ο άνεργος, από τα οποία αφαιρέθηκαν οι φόροι και οι κρατήσεις ασφάλισης.

Στους «μαγικούς» αριθμούς των χιλιάδων εργαζομένων θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και έναν μεγάλο αριθμό ατόμων τα οποία η εταιρεία οργάνωσε σε Σωματείο Δασεργατών με την επωνυμία «Σκουριές 2012» για να αποψιλώσουν τα δάση των Σκουριών και φυσικά το προσωπικό του ΑΚΤΩΡΑ, που εκτελεί εργολαβικά όλα τα έργα υποδομής, όπως επίσης και των υπεργολάβων της.

Κάπως έτσι στήθηκε ο μύθος των χιλιάδων θέσεων εργασίας της Ελληνικός Χρυσός που, εκμεταλλευόμενη στυγνά την αγωνία των ανθρώπων για δουλειά, τους χρησιμοποιεί για τους δικούς της ιδιοτελείς σκοπούς ενάντια στον τόπο και στην κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)