to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 19.04.2022

Κοινωνία

Εργαζόμενοι COSCO: Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν την απεργία για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ

Οι δυο προβλήτες του εμπορικού λιμανιού έχουν «νεκρώσει» από τις 3 το μεσημέρι της Μ.Δευτέρας και μέχρι σήμερα στις 12 το βράδυ, μετά την απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας


Συνεχίζουν τη μάχη της σημερινής 24ωρης απεργίας, που είναι σε εξέλιξη μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, παρά την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους.

Όπως αποφάσισαν σε μια ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Μ. Τρίτη, η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά, «είναι-δεν είναι παράνομη», και το βράδυ οι εργαζόμενοι θα επανεκτιμήσουν τα αγωνιστικά τους βήματα, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Όπως ανάφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, η Διοίκηση του σωματείου έχει έρθει σε επαφή με την εργοδοσία και το υπουργείο Ναυτιλίας, ζητώντας νέα διαπραγματευτική συνάντηση, πάνω στο πλαίσιο που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι, το οποίο είναι:

  • Προσαυξήσεις των νυχτερινών, της σαββατιάτικης εργασίας, των Κυριακών και αργιών, αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες.

  • Να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, να πάψει η ομηρία 700 και πλέον εργαζομένων που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 16 μεροκάματα, κάτι που σημαίνει μισή δουλειά - μισή ζωή.

  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Ο Μ. Μπεκρής επανέλαβε ότι το πλαίσιο αυτό είναι «κόκκινη γραμμή» για τους εργαζόμενους και δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από αυτό, γιατί αφορά τα στοιχειώδη για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. «Από εδώ και πέρα η ευθύνη είναι δική σας», τόνισε ο Μ. Μπεκρής.

Η συνέλευση αποφάσισε ακόμα ομόφωνα να εκφράσουν οι εργαζόμενοι της COSCO την συμπαράστασή τους με ανακοίνωση, στους λιμενεργάτες της συνδικαλιστικής Ένωσης USB στην Ιταλία που αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν πολεμικό υλικό, τεθωρακισμένα κ.λπ. των ΝΑΤΟικών που είχαν προορισμό την Ουκρανία. Η ίδια απόφαση προβλέπει ακόμα πως και οι λιμενεργάτες της COSCO  δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε πλοία να ξεφορτώσουν ΝΑΤΟικό πολεμικό υλικό στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά για να μακελεύονται οι λαοί.

Όπως τόνισε ο Μ. Μπεκρής, πρέπει να είναι στο «κόκκινο» η επαγρύπνηση και τα αντανακλαστικά μας».

tags: COSCO

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)