Το ιατρείο θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους κατοίκους της περιοχής του Πατριαρχικού Πυλαίας. "Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα" αποτελεί σύμφωνα με τον Θοδωρή Ζδούκο, γιατρό και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, τον βασικό στόχο του νέου εγχειρήματος. Η συνειδητοποίηση δηλαδή ότι η υγεία είναι υπόθεση που αφορά τον καθένα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, που θα οδηγεί στη διεκδίκηση του δικαιώματος για καθολική πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.

Στον αντίποδα των τυπικών επισκέψεων, κοινωνική ιατρική

Η λειτουργία του ιατρείου θέλει να εξελιχθεί σε ένα μοντέλο που έρχεται σε ρήξη με το κυρίαρχοιιατροκεντρικό. "Επισκέπτεται ο ασθενής τον γιατρό, του δίνει ό,τι μπορεί και τον βλέπει όσομπορεί, μετά από λίγο ο ασθενής φεύγει για να πάρει σειρά ο επόμενος. Στόχος μας είναι να υπάρξει κοινωνική ιατρική. Να γίνει δουλειά σε βάθος" αναφέρει ο Θ. Ζδούκος. Στο ιατρείο της ΒΙΟ.ΜΕ. οι εθελοντές θα κουβεντιάζουν με τους ασθενείς, θα μαθαίνουν για τις συνθήκες που ζουν και πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι τελευταίοι πολυπλεύρως.

"Θέλουμε τη χειραφέτηση των πολιτών στην Υγεία. Ο κόσμος θα μαθαίνει τι μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου. Δεν σημαίνει ότι αυτόματα 'παραμερίζονται οι γιατροί', αλλά ότι πλέον ξέρουμε τι μας γίνεται. Επαναφέρεται επίσης η κουβέντα για τις συνθήκες εργασίες. Πριν από δύο δεκαετίες "δινόταν μεγαλύτερη βάση στα προστατευτικά μέτρα για τους εργαζόμενους. Με τον καιρό, και λόγω της κρίσης, εξαλείφθηκαν οι συχνοί έλεγχοι και περιορίστηκαν τα μέτρα ασφαλείας".

Κάρτα υγείας

Στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης της προσπάθειας κάθε ασθενής θα έχει τη δική του κάρτα υγείας, στην οποία θα καταγράφονται το ιστορικό του, αλλά και οι συνθήκες που ζει. Η μέθοδος έχει ήδη λειτουργήσει με επιτυχία σε αρκετές κοινωνικές δομές και έχει συμβάλει καθοριστικά στη χαρτογράφηση της φτώχειας και των αναγκών ανά την Ελλάδα. Είναι μια ευκαιρία επίσης να καταρρεύσει ο μύθος που θέλει μόνο τη δυτική Θεσσαλονίκη να είναι υποβαθμισμένη. Όπως φαίνεται, ανάλογα σοβαρό είναι το ζήτημα και στην περιοχή όπου εδρεύει το εργοστάσιο.

Όχι απλά ένα εργοστάσιο

"Είναι μία από τις ενέργειες που δείχνει καθαρά τον κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό του εγχειρήματος" τόνισε ο Κώστας Χαριτάκης, εργαζόμενος στη ΒΙΟ.ΜΕ., για το ιατρείο, τα εγκαίνια του οποίου γίνονται αύριο στις 2 το μεσημέρι, παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις και δράσεις, όπως αγορά χωρίς μεσάζοντες. Οι εργαζόμενοι, επισημαίνει, δεν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μόνο το δικό τους πρόβλημα, αλλά να είναι "συμμέτοχοι στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων". Έτσι, πέρα από από χώρος παραγωγής οικολογικών καθαριστικών, η ΒΙΟ. ΜΕ είναι κάτι περισσότερο, ένας κοινωνικός χώρος όπου μπορούν να γίνουν και διαφορετικές δράσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αξιοποίησης χώρου για την τοποθέτηση βασικών ειδών για τους πρόσφυγες, που συγκεντρώνει η αντιρατσιστική πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η πρωτοβουλία για το εργατικό ιατρείο, ως ακόμη ένα βήμα στην προσπάθεια για μια άλλη κοινωνία.

Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του πλειστηριασμού

Αν και το ιατρείο ενισχύει ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα του εργοστασίου, η BIO.ME. είναι ακόμη σε κίνδυνο. Την περασμένη Τετάρτη απετράπη για τέταρτη φορά ο πλειστηριασμός του οικοπέδου που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, χάρη στην κινητοποίηση των εργαζομένων και αλληλέγγυων. Η κυβέρνηση θέλει με νομοθετική ρύθμιση να εφαρμοστεί εξάμηνη αναστολή της δυνατότητας για πλειστηριασμό του οικοπέδου. Αφενός όμως δεν πρόκειται για οριστική λύση, αφετέρου εφόσον η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο πηγαίνει πιο πίσω μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι υπάρχει ακόμη μία προγραμματισμένη διαδικασία στις 27 Ιανουαρίου του 2016. Όπως μας πληροφορεί ο Κ. Χαριτάκης, θα είναι η τελευταία που προβλέπεται και στη συνέχεια προβλέπεται νέα δίκη ώστε να οριστεί χαμηλότερη τιμή για τους πιθανούς αγοραστές. "Ο δεύτερος κύκλος πλειστηριασμών είναι ο πιο επικίνδυνος. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ματαιωθεί και ο τελευταίος πλειστηριασμός". Το μόνο που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι να διατηρήσουν υπό την κατοχή τους τα 2 από τα 14 οικόπεδα όπου βρίσκεται το εργοστάσιο και ξεκαθαρίζουν ότι δεν εγείρουν καμία απαίτηση για τα υπόλοιπα 12. Όπως αποδεικνύεται, αν μείνει ζωντανό το δικό τους εγχείρημα, μπορεί να δοθεί ζωή και σε άλλα.