to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 09.01.2019

Κοινωνία

Εργατικό δυστύχημα: Νεκρός εργάτης στις σκαλωσιές του γηπέδου της ΑΕΚ

Ο άτυχος εργάτης έπεσε από σκαλωσιά στην οδό Φωκών, εντός του γηπέδου - «Αρένες θανάτου» οι χώροι εργασίας των οικοδόμων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας


(Η είσοδος του εργοτάξιου, φωτ. από 902.gr)

Ο άτυχος εργάτης, που εκτελούσε  εργασίες στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, σκοτώθηκε την Τετάρτη όταν έπεσε από σκαλωσιά επί της οδού Φωκών, εντός του γηπέδου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική ο εργάτης έπεσε από σκαλωσιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Τον ανέσυραν δέκα πυροσβέστες με τρία οχήματα που έφθασαν στο σημείο.

Ο θάνατος του εργάτη επιβεβαιώθηκε από το ΕΚΑΒ που κατέφθασε στον χώρο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας επιβεβαίωσε τον θάνατο του εργάτη στο εργοτάξιο της ΑΕΚ, ενώ τον χώρο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του.

«Αρένες θανάτου» αποκαλεί τους χώρους εργασίας των οικοδόμων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Έντονη είναι η αντίδραση των οικοδόμων για τον θάνατο του 60χρονου εργάτη στο εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου κατασκευάζεται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Στο χώρο βρέθηκαν άνθρωποι της επιθεώρησης εργασίας και μέλη της ομοσπονδίας οικοδόμων, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στις κάκιστες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα.

«Από το σπίτι μας βγήκαμε σήμερα το πρωί και είχε πάγο και γλυστρούσαμε. Σκεφτείτε να ανεβαίνει κανείς σε σιδερένια σκάλα σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, τι μπορεί να συμβεί. Όλα τα αλλα θα τα εξακριβώσουν οι πραγματογνώμονες της επιθεώρησης εργασίας» είπε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ο οποίος μπήκε στο εργοτάξιο και είδε από κοντά τον τόπο του δυστυχήματος. 

«Στο χώρο έσπευσε και η επιθεώρηση εργασίας, έχει δει τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας, έχει δει και τον τόπο που έγινε το συμβάν. Χθες το εργοτάξιο ήταν χιονισμένο, σήμερα επικρατούσαν συνθήκες παγετού. Γιατί η εργοδοσία δεν πήρε μέτρα να μη δουλέψουν οι εργάτες; Επρεπε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε -αν δεν είναι δυνατόν να μηδενιστούν- να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους», πρόσθεσε ο Γ. Τασιούλας.

«Πρέπει από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, να επιβάλλουμε μέτρα ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Για εμάς τους εργάτες το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά και να επιστρέφουμε γεροί στις οικογένειές μας», δήλωσε ο κ. Τασιούλας, που μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες παλεύουν οι συνάδελφοί του για ένα μεροκάματο και χαρακτήρισε «αρένες θανάτου» το χώρο εργασίας τους: «Είτε έχουμε χιόνια, είτε παγετό, είτε ζέστη, είτε ανεργία, είτε πολλή δουλειά, εκείνος που πληρώνει τελικά είναι ο οικοδόμος. Ανθρωποι που εργάζονται σε χώρους δουλειάς που έχουν καταστεί αρένες θανάτου από την εντατικοποίηση της εργασίας, την πίεση της εργοδοσίας, από το γεγονός ότι και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν υποστελεχώσει τις επιθεωρήσεις ελέγχου.

60χρονος εργάτης σε πυλώνα 20-30 μέτρων

«Σε μια ημέρα μεγάλου παγετού, ένας συνάδελφός μας 60 ετών υποχρεώθηκε να ανεβεί πάνω στον πυλώνα 20-30 μέτρων για να μπορέσει να δουλέψει για ένα ψευτομεροκάματο 30-35 ευρώ που μας έχουν υποχρεώσει να κυνηγάμε. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει και να χάσει τη ζωή του», κατέληξε ο Γ. Τασιούλας.

To μήνυμα του δημάρχου

«Ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη του για τον άδικο χαμό του εργάτη που εργαζόταν στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ και τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του».

Η ανακοίνωση της εταιρείας «Δικέφαλος» Α.Ε.

«Η Δικέφαλος 1924 Α.Ε. και η οικογένεια της ΑΕΚ μόλις πληροφορήθηκαν το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη σήμερα στο εργοτάξιο.
Ο εργαζόμενος ήταν απασχολούμενος της εργοληπτικής εταιρίας του έργου. Αυτή τη στιγμή διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος εργαζόμενου»

KKE: Νέο εργοδοτικό έγκλημα

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια» και εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη.

«Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργατικών "ατυχημάτων", που σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και την ίδια στιγμή οι έλεγχοι είναι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά, το ίδιο και οι κυρώσεις και τα πρόστιμα στην εργοδοσία» επισημαίνει το ΚΚΕ. «Αυτή είναι η "νέα εποχή" της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και του τέλους των μνημονίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μπροστά στο μέγιστο δυνατό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Είναι συνώνυμη της εντατικοποίησης της δουλειάς, της υπερεκμετάλλευσης, της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων και μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, της ενίσχυσης της εργοδοτικής ασυδοσίας» προσθέτει.

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και εργασιακά δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr και efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)