to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 01.05.2020

Κοινωνία

Τα εργασιακά δικαιώματα δεν θα μπουν σε καραντίνα: Οι κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Πολύμορφες συμβολικές δράσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για «αναβολή» της Εργατικής Πρωτομαγιάς


Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά μάς βρίσκει σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, παρά την κυβερνητική προσπάθεια η Πρωτομαγιά να μετατραπεί σε μεταφερόμενη «γιορτή», συνδικάτα, σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση και τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί  να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

[Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886, οι οποίοι διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας με κεντρικό σύνθημα «Οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνος»]

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, επί της οδού Σταδίου και στη συνέχεια, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, έκαναν πορεία προς το Σύνταγμα.

Εικόνα

Ο Σύλλογος Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) πραγματοποίησε  μοτο-πορεία από το Πεδίον του Αρεως, τονίζοντας ότι μια μοτο-πορεία τηρεί εκ των πραγμάτων τις αποστάσεις ασφαλείας και ζητώντας επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση όσων δοκιμάζονται από την πανδημία.

Image

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κόσμος της εργασίας και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, θα τιμήσει την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς με πολύμορφες συμβολικές δράσεις.

(το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά)

Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι υγιείς  δυνάμεις του εργατικού κινήματος  να πρωτοστατήσουν σε ενωτικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες  αφήνοντας στην άκρη τους εκφραστές της παθογένειας, του συμβιβασμού αλλά και του αδιέξοδου απομονωτισμού. Με σχέδιο, γνώση των νέων δεδομένων και συνεχείς αγώνες μαζί με τα συνδικάτα στην  Ευρώπη και τον κόσμο, να σταθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων  για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη δημοκρατία στη νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε».

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας

Στεφάνια κατέθεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και τη θυσία των ελλήνων πατριωτών την 1η Μαΐου 1944. 

Πανό για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κουμουνδούρου

Ομάδα μελών της Κεντικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησαν πανό με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πλατεία Ελευθερίας. Τα πανό αφορούν στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και  στήριξης εργαζομένων και ανέργων.

ΠΑΜΕ:  «Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός - Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός»

Το ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός - Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός» κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, δυναμώνοντας την πάλη για την υγεία, τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμβολικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ σήμερα σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους δήμους, όπως στην Αττική, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Περισσού στην κυβερνητική απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. «Οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που οργανώνουν όπως πάντα τα εργατικά σωματεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι ο φασισμός. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά από το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα:

H Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσείς της, χαιρετίζει «τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες που κάτω από το φετινό σύνθημα «να μην πληρώσει ο λαός, ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός», συμμετείχαν και διαδήλωσαν με συμβολικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη της χώρας. Χαιρετίζουμε επίσης τους χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους και νέες που βρίσκονται στο σπίτι τους, ενώ θα ήθελαν να βρίσκονται εδώ μαζί μας, να διαδηλώνουμε μαζικά όπως κάθε χρόνο από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, τιμώντας την παγκόσμια μέρα αγώνα της εργατικής τάξης.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους νεκρούς της πανδημίας, σε όλον τον κόσμο και με θαυμασμό στους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές που έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας ενάντια στην πανδημία και ταυτόχρονα ενάντια στα καθημαγμένα συστήματα υγείας ακόμα και των πιο «αναπτυγμένων» καπιταλιστικών χωρών. Όμως «τώρα ήρθε η ώρα για μάχη και για ζωή».

Για τους επιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών η πανδημία έχει μετατραπεί σε ευκαιρία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων. Η πανδημία απέδειξε σε ακόμα περισσότερα μάτια πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Μόνο όσοι έχουν συμφέρον υπερασπίζονται ένα τέτοιο σάπιο σύστημα: Οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το πολιτικό προσωπικό τους και μέσα σε αυτούς η συνδικαλιστική ελίτ, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που σε συνθήκες πανδημίας ο πρόεδρος της ειρωνεύτηκε τους αγώνες των εργαζομένων».

Τα απεργιακά καλέσματα και οι ανακοινώσεις

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, προκειμένου, όπως αναφέρει, «η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της». Καλεί τις οργανώσεις μέλη της «να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κ.λ.π), τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το νόημα της Πρωτομαγιάς παραμένει αναλλοίωτο. Η παράταξη αναφέρει ότι, «σεβόμενη το κοινωνικό σύνολο, σεβόμενη τη ζωή παίρνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας όλων μας θα δώσει το παρών τη μέρα της Πρωτομαγιάς στις συμβολικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε μια σειρά χώρους και πόλεις».

Στην απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλούμε τα συνδικάτα – μέλη μας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κλπ), -τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας- να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται»

Το ΕΚΑ, το οποίο επίσης προκήρυξε απεργία, καλεσε τα συνδικάτα της Αθήνας, «με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.».

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία από πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες συλλογικότητες

Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και εργατικές και φεμινιστικές συλλογικότητες καθώς και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έκαναν ξεχωριστή συγκέντρωση  στα Χαυτεία (συμβολή Σταδίου και Πατησίων) και πορεία προς τη Βουλή. Στην ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «αντίσταση στην αντεργατική επίθεση, την οποία έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες και τα αφεντικά με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού».

Στην συγκέντρωση αυτή καλούν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΕΚΚΕ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, το ΕΕΚ, το «Κόκκινο Νήμα», η Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση ★ Avantgarde, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση κ.α.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα κάλεσε το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία.

Συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Σύνταγμα

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες πραγματοποιεί από την πλευρά της η ΚΕΕΡΦΑ στο Σύνταγμα). «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα κοινού αγώνα των εργατών όλου του Κόσμου ενάντια στην εκμετάλλευση, την αδικία, τον ρατσισμό, τον φασισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Στα Χαυτεία κάλεσαν και συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου.

Απεργούν ηλεκτρικός και τρένα

Κανονικά θα λειτουργήσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς, οι γραμμές 2 και 3 του μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία  των εργαζομένων τους, επισημαίνοντας πως «η ημέρα μνήμης και τιμής φέτος εορτάζεται με διαφορετικό τρόπο λόγω του κορονοϊού».

Ακινητοποιημένος θα είναι ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέσα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Ανήμερα Πρωτομαγιάς δεν θα πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια του προαστιακού, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Σε ανακοίνωση του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα για προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Φροντίζουμε για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων, που και εκείνοι συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης».

24ωρη Παμπειραϊκή απεργία σε όλα τα πλοία

Παράλληλα, η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ έχει κηρύξει 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία την εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλαίσιο αυτό στο λιμάνι του Πειραιά θα υπάρχει την 1η Μάη στις 5.30 π.μ οργανωμένο κλιμάκιο περιφρούρησης ενώ αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ την Πρωτομαγιά στις 9 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων εργατών στο Πασαλιμάνι.

Στην συνέχεια, αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, «δίνουμε όλοι αγωνιστικά το παρών μας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που συνδιοργανώνει η ΠΕΝΕΝ με άλλα εργατικά Σωματεία στα Χαυτεία στην Αθήνα στις 10.30 π.μ και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην Βουλή».

Και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην 24ωρη Πρωτομαγιάτικη απεργία που εξήγγειλαν τα συνδικάτα  και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Το μήνυμα  της εργατικής πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά στις μέρες μας που απειλούνται  εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και  αυξάνονται οι ανισότητες», τονίζει και προσθέτει:

«Για τους λιμενεργάτες αλλά και όλους τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ παραμένει επιτακτική η ανάγκη για διασφάλιση αξιοπρεπών εργασιακών σχέσεων, για υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και θεσπισμένων κανόνων προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Οργανωμένοι στα συνδικάτα μας υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας. Οι μαζικές εκδηλώσεις για τη φετινή Πρωτομαγιά φαίνεται ότι θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα και θα επανέλθουμε σχετικά με νεώτερη ανακοίνωση».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)