to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 19.04.2013

Κοινωνία

Εργάτη Από Το Μπανγκλαντές: Τι Έπιασαν Τα Χέρια Σου;

Έναν πρωτότυπο προβληματισμό για το μποϊκοτάζ στη φράουλα Μανωλάδας ανέπτυξε ο Άρης Πορτοσάλτε στο χθεσινό δελτίο του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ.


«Η φράουλα είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν, λίγο το ξεπλένουμε και το τρώμε κατευθείαν. Αυτό το ευαίσθητο προϊόν το πιάνουν με το χέρι τους… με συγχωρείτε αλλά αν είναι, έτσι να το κόψουμε αυτό το φρούτο. Αν ένας άνθρωπος κάνει την ανάγκη του στην ύπαιθρο [σημείωση δική μας: προφανώς εννοεί στο ύπαιθρο, στο χωράφι] και ζει σ’ αυτό το πράγμα… τι ηπατίτ… τι αρρώστιες σέρνονται. Αυτοί οι άνθρωποι εξετάζονται; Έχουν κάποιο ιστορικό; Πιάνουν ένα ευαίσθητο προϊόν με το χέρι τους, από τις εφτά το πρωί μέχρι τη μία το  μεσημέρι… πώς, δεν καταλαβαίνω… πρέπει να πλένουν τα χέρια τους. Να ‘χουν κανά σαπούνι…»

Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο για το αίμα των εργατών που πότισε τη γη της Ηλείας, όσο για τα υπολείμματα σταγονιδίων από ούρα που ίσως έμειναν στα χέρια των Μπανγκλαντεσιανών που έπιασαν τις φράουλες. Πάντως, δε νομίζουμε ότι στα καθήκοντα των οπλοφόρων επιστατών συγκαταλέγεται ο έλεγχος του τρόπου ανακούφισης των συλλεκτών της φράουλας. Εδώ και αιώνες οι αγρότες δεν συνηθίζουν να σαπουνίζουν τα χέρια τους ενώ εργάζονται στο χωράφι και, π.χ., κόβουν σταφύλια, που επίσης είναι ένα ευαίσθητο προϊόν.

Δεν έχει αποδειχτεί ότι μολυσματικές ασθένειες, π.χ. η ηπατίδιτα, μεταδίδεται μέσω της φράουλας. Η μικροβιακή διαδρομή άνθρωπος-φράουλα-άνθρωπος παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας. Πιο βρώμικα από τα χέρια των μεταναστών είναι τα χέρια των εργοδοτών τους. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι οι εργάτες γης, Έλληνες ή ξένοι, έχουν δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες κατοικίας και εργασίας. Όταν όμως το πρωταρχικό κίνητρο του εργοδότη είναι το κέρδος μέσα από το ξεζούμισμα της εργασίας, η υγιεινή και η ασφάλεια (των εργαζομένων και του προϊόντος) αποκτά εξωτικό χαρακτήρα.

Ο Νίκος Ευαγγελάτος δεν έδωσε συνέχεια στον προβληματισμό του συναδέλφου του, ενώ ένας άλλος φραουλοπαραγωγός είπε ότι οι φράουλες της Μανωλάδας είναι κατά 99% πιστοποιημένες, δηλαδή έχουν περάσει από ανάλυση για φυτοφάρμακα και μικροβιολογική ανάλυση.΄Ομως η εικόνα του Ασιάτη που κάνει ό,τι έκανε ο Χρ. Παππάς στο Mega και μετά πιάνει τη φράουλα που δίνουμε στο παιδί μας πρέπει να καρφώθηκε στο μυαλό πολλών τηλεθεατών.

Έτσι ενισχύεται η πρόταση για μποϊκοτάζ στη φράουλα Μανωλάδας. Όχι για λόγους συμπαράστασης στους κατατρεγμένους μετανάστες, αλλά για λόγους υγιεινής… ενώ πολλοί προβληματίζονται για το αν πρέπει να κόψουν κάποια δελτία ειδήσεων για λόγους ψυχικής και πολιτισμικής υγιεινής

Πηγή: mao.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)