to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 19.04.2018

Διεθνή

Εργάτες και φοιτητές στους δρόμους ενάντια στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «βγάζουν» στους δρόμους τους Γάλλους φοιτητές αλλά και τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους


Δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, νιώθει μεγάλη μερίδα των Γάλλων. Ειδικότερα, μετά τους σιδηροδρομικούς το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια εξοργίζει τους φοιτητές που απαντούν με πορείες και καταλήψεις.

70 πανεπιστήμια κατειλημμένα 

Τέσσερα από περίπου 70 πανεπιστήμια παραμένουν πλήρως υπό κατάληψη και σε εννέα (από περίπου 400) άλλα παρατηρούνται προβλήματα από φοιτητές που αντιτίθενται στον νόμο ο οποίος προβλέπει αλλαγές στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και, όπως υποστηρίζουν, εγκαθιδρύει ουσιαστικά μια «επιλογή».

Σήμερα το διοικητικό δικαστήριο διέταξε την εκκένωση του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί στο Μονπελιέ (νοτιοανατολική Γαλλία), που βρίσκεται σε κατάληψη από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στο Παρίσι, η πρόσβαση στο κεντρικό κτίριο της Σχολής Πολιτικών Επιστημών απαγορεύτηκε «για λόγους ασφαλείας» από τη διεύθυνση λόγω της κατάληψης ενός τμήματος του κτιρίου. «Καταλαμβάνουμε τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών γιατί ο Μακρόν βγήκε από εδώ, και δεν θέλουμε να καταλήξουμε όπως εκείνος», υπογραμμίζουν οι φοιτητές σε μια ανακοίνωση με την οποία ζητούν την απόσυρση του νόμου για τα πανεπιστήμια.

Κινητοποιήσεις επίσης και στο πανεπιστήμιο της Ρουέν (βορειοδυτικά) που ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει η κύρια πανεπιστημιούπολη έως τη Δευτέρα λόγω απειλών για «επέκταση των καταλήψεων» και «αυξημένου κινδύνου να σημειωθούν έκτροπα».

Την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως οι φοιτητές που κινητοποιούνται εναντίον του νόμου Βιντάλ –από το όνομα της υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης—αποτελούν συχνά «μειοψηφία» και κατήγγειλε την «απαράδεκτη» βία η οποία συχνά προκαλείται «από επαγγελματίες της αναταραχής».

Συνεχίζουν τις απεργίες οι σιδηροδρομικοί

Εκτός από τους φοιτητές, επί ποδός βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους εναντίον του σχεδίου μεταρρύθμισης της κυβέρνησης που έχει στόχο τη δημόσια εταιρία σιδηροδρόμων (SNCF), ο οποίος προβλέπει κυρίως την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος των σιδηροδρομικών για τους νεοπροσλαμβανόμενους αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το νομοσχέδιο πέρασε

Οι σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν από χτες την τέταρτη κυλιόμενη απεργία τους –έως και την Παρασκευή στις 07:55 (08:55 ώρα Ελλάδας)– από τις αρχές Απριλίου στη Γαλλία, με το ποσοστό των απεργών να σημειώνει πτώση. ενώ κινητοποίησεις θα κάνουν και αύριο.

Εξάλλου η δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να πάρει μια νέα μορφή: η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στον τομέα της ενέργειας στη Γαλλία, FNME-CGT, ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να κατέβει σε απεργία έως τα τέλη Ιουνίου «για μια νέα υπηρεσία ηλεκτρισμού και αερίου», με τις δράσεις της να περιλαμβάνουν «στοχευμένες διακοπές».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)