to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:07 | 02.02.2016

Κοινωνία

Εργασίες στη Μόρια της Λέσβου για να στηθούν δύο ακόμα σταθμοί καταγραφής

Σύγχρονο και ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κανόνων ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων (hotspot) στη Μόρια της Λέσβου, σύμφωνα με τη συντονίστριά του, Ανθή Καραγγελή.


Όπως σημειώνει η συντονίστρια που έχει ορίσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Μόρια λειτουργούν σήμερα δύο σταθμοί καταγραφής με δυνατότητα ασφαλούς ταυτοποίησης 2000 ανθρώπων τη μέρα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται οι εργασίες προκειμένου να λειτουργήσει από τις 15 Φεβρουαρίου και τρίτος σταθμός, ανεβάζοντας σε 3.000 τη μέρα τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που μπορούν να καταγραφούν με πλήρη ασφάλεια.

Η προοπτική είναι να δημιουργηθεί και τέταρτος σταθμός καταγραφής το αμέσως επόμενο διάστημα, σε χώρο που θα διαμορφωθεί άμεσα από το στρατό. "Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πλέον μετά την άνοιξη, η δυνατότητα πιστοποίησης της εθνικότητας και της καταγραφής 4.000 ανθρώπων τη μέρα" αναφέρει η κ. Καραγγελή.

Στα κέντρα Καταγραφής και Πιστοποίησης εξακριβώνεται η εθνικότητα του κάθε προσερχόμενου, γίνεται η λήψη των αποτυπωμάτων του και η έκδοση του απαραίτητου - για να συνεχίζει το ταξίδι του - εγγράφου. Τα hot spots είναι στελεχωμένα με ειδικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και στελέχη της Frontex. Φυσικά στους δύο σταθμούς που ήδη λειτουργούν και επαρκούν για τις υπάρχουσες ροές, υπάρχει και ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός και ιδιαίτερα τα Eurodacs - μηχανήματα με τα οποία γίνεται η ηλεκτρονική λήψη αποτυπωμάτων και η αυτόματη καταγραφή και διοχέτευση τους σε αρχεία συναρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα υπάρχει στη Μόρια δυνατότητα φιλοξενίας 2.000 ανθρώπων "και μάλιστα σε σύγχρονες υποδομές που διαθέτουν και θερμαντικά σώματα, οι οποίοι, είτε περιμένουν να καταγραφούν, είτε ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και περιμένουν να αναχωρήσουν από το νησί με το πλοίο. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα αφού θα κατασκευαστούν και νέοι οικίσκοι αυξάνοντας σε 3.000 τη δυνατότητα διαμονής πριν ή μετά την καταγραφή" αναφέρει η συντονίστρια του κέντρου.

Ας σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο hotspot της Μόριας, υπάρχει συνεχής δυνατότητα σίτισης και ένδυσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)